Спасиоци на југу САД трагају у рушевинама за преживјелима након торнада

Танјуг
Спасиоци на југу САД трагају у рушевинама за преживјелима након торнада

ВАШИНГТОН - Спасиоци ужурбано трагају за преживјелима у рушевинама кућа, након што је више торнада прошло кроз јужне дијелове САД, а у невремену погинуло најмање девет особа у савезним државама Алабами и Џорџији, преноси АП.

Национална метеоролошка служба саопштила је да су извјештаји о штети од торнада примљени у најмање 14 округа у Алабами и пет у Џорџији, а десетине хиљада кућа су без струје у те двије државе.

Предвиђа се да ће температуре током ноцћи пасти испод нуле у тешко погођеним областима обе државе, гдје је више од 30.000 домова и предузећа било без електричне енергије до вечери.

Велика штета причињена је у граду Селми, у округу Аутауга у Алабамим, гдје се процјењује да је 40 кућа ошћćено или уништено у торнаду.

Неколико мобилних кућица вјетар је дигао у ваздух, а најмање 12 људи је повријеђено довољно тешко да их хитна помоћ превезе у болнице, саопштили су званичници овог округа за Асошијетед прес.

Окружни директор за ванредне ситуације Ерни Багет рекао је да су екипе у четвртак увече сјекле оборено дрвеће да траже још људи којима је потребна помоћ, а да ће свеобухватнија слика штете бити јаснија како спацилачка потрага  буде напредовала.

У Селми се градско вијеће састало на тротоару користећи свјетла са мобилних телефона како би било проглашено ванредно стање.

Гувернер Алабаме Кеј Ајви посјетила је град и обећала да ће замолити предсједника Џозефа Бајдена да убрза проглашење катастрофе, како би савезна подршка стигла.

Званичници су саопштили да је федерална помоћ од виталне важности за заједнице као што је Селма, гдје скоро 30 одсто од 18.000 становника града живи у сиромаштву.

У Џорџији су власти саопштиле да је погинуло петогодишње дијете када је дрво током олује пало на аутомобил,док је родитељ који је возио задобио тешке повреде, наводи АП.

-Радник министарства за саобраћај је погинуо док је вршио процену штете од олујног невремена - саопштио је гувернер Џорџије Брајан Кемп, који је хеликоптером обишао неке од најугроженијих подручја.

У неким областима, како је рекао, спасилачке екипе су морале да копају, како би у срушеним кућама ослободиле преживјеле .

-Знамо за случајеве гдје су људи остали заглављени у кућама које су буквално цијеле урушене - рекао је Кемп новинарима.

Гувернер је саопштио да је олуја нанела штету широм државе, највише око округа Труп у близини границе Џорџије и Алабаме, гдје је погођено више од 100 кућа.

Најмање 12 људи збринуто је у болници у округу Спелдинг, јужно од Атланте, где је метеоролошка служба потврдила удар од најмање два торнада, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана