Спасиоци из Српске у Турској: Све теже прилазимо преживјелима, призори апокалиптични

ГС
Foto: ГС

КАХРАМАНМАРАШ – Призори у највише погођеном подручју Кахраманмараша су хаотични и тешко да постоји држава која ово може спремно дочекати, навели су спасиоци из специјалистичког тима за трагање и спасавање из рушевина Републичке управе цивилне заштите, којег је Република Српска послала у Турску.

Спасиоци из Српске од раних јутарњих часова покушавају спасити што више људи који су већ неколико дана под рушевинама.

Они су данас трагали на три локације али нажалост нису пронашли преживјеле. 

„Идемо по дојави на три четири локације на којима су људи посумњали да има преживјелих, међутим нисмо никога нашли. Поново су око нас лешеви које вади машина, односно подигне тешку плочу, а наши спасиоци их извуку мртве и ставе их у вреће. Стално су вреће кружиле по граду” рекао је Жељко Јанковић, члан специјалистичког тима Цивилне заштите Републике Српске . 

„Ситуација је изнимно хаотична. Квантитет несреће је изван сваких очекивања. До сада нисмо нашли преживјелих људи и углавном су то страдала лица. Има их јако много. На све стране ситуација је поприлично хаотична јер је опсег несреће, као што сам већ рекао, јако велик.” навео је Александар Наумовић, водич пса трагача Торе.

Тешко је допријети до људи који су данима под тешким бетонским плочама, а спасиоцима из Српске помаже и специјално обучен пас Тора.

„Данас смо на терену радили са спасилачким  псом који нам јако много помаже. Он први улази у рушевину и гледа та сумњива мјеста гдје постоји могућност да постоје они који су преживјели ову катастрофу. Сцене су у најмању руку апокалиптичне. Разарања су толика да не вјерујем да на свијету постоји иједна држава која ово може спремно да дочека” рекао је Ненад Јовановић, члан тима.

Звук и вапај који се чује улива наду да се некога могу извући из рушевина.

„Тражили смо са псом и такозваним вибрафоном али нисмо нашли никога ту." навео је један од спасилаца  Жељко Јанковић

Спасиоци поручују да нема мјеста за страх, преноси РТРС. 

„Поручујемо свим онима који брину за нас  да је све у реду, да водимо рачуна, да се професионално понашамо, да слиједимо правила и да што се тиче тога неће бити никаквих проблема” рекао је Драгиша Вулетић, члан тима из Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана