Спасиоци из Мексика се опростили од Протеа: "Био нам је пријатељ, спасилац, а не пас"

ГС
Спасиоци из Мексика се опростили од Протеа: "Био нам је пријатељ, спасилац, а не пас"

АДИJАМАН - Мексички тим спасилаца опростио се од пса Протеа, који је угинуо током акција тражења и спашавања жртава разорног земљотресау Адијаману.

Протео је био дио тима од 150 људи који је дошао у Турске из Мексика. Имао је важну улогу у спашавању троје људи испод рушевина у овом турском граду, јавља Анадолија.

Протеов тренер Хуан Карлос Виљеда Маркез рекао је за Анадолију да првенствено дијеле бол с Турском.

- Дошли смо да подржимо нашу братску земљу. Овдје смо да радимо са турским тимовима. Јако нам је жао. Циљ је да извучемо што више људи испод рушевина - рекао је Маркез.

Како је казао, Протео је учествовао у спасилачким акцијама у многим регијама Хаитија, Гватемале и Еквадора, али и Мексика.

Маркез је рекао да је посљедња мисија Протеа била Турска. Навео је да је овај пас спасио многе животе током великог броја акција.

- Завршио је своју мисију. Довели смо га овдје јер је имао много искуства. И овдје је помогао у спашавању људских живота. Открио је многе локације са људима. За нас је био веома вриједан пас. Прије свега, изгубио сам драгог пријатеља. Јако сам тужан. Заједно смо учествовали у многим операцијама - испричао је Маркез.

Како је казао, циљ је био да се кући врате са Протеом.

- Био нам је пријатељ, спасилац, а не пас. Био је то и наш задњи дан на терену. Нажалост, изгубили смо га. Овдје смо га закопали и одали му почаст - додао је Маркез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана