Спасено двоје дјеце из заглављене кабине

GS
Спасено двоје дјеце из заглављене кабине

ИСЛАМАБАД - Спасилачке екипе успјеле су да извуку двоје дјеце из кабине покварене жичаре на 274 метра висине изнад клисуре у Пакистану, саопштиле су данас пакистанске власти.

У саопштењу се наводи да су у кабини још петоро ученика и наставник који чекају да их извуку.

Званичници су раније изјавили да је у току изузетно ризична хеликоптерска спасилачка мисија коју омета снажан вјетар.

Дјеца су путовала у школу када је једна од сајли пукла у девет ујутро по локалном времену.

Прво је хеликоптер за надзор стигао, а онда и већи, да би се осигурало да има довољно мјеста пријевоз свих који се спашавају.

Двоје дјеце је изгубило свијест у жичари, а спасиоци су пренијели путницима лијекове против мучнине, а један је срчани болесник па је добио лијекове за поремећај рада срца.

Четири хеликоптера су учествовала у операцији, а до подручја су стигли и механичари лифтова, који покушавају направити алтернативне аранжмане и почети с поправком.

На лицу мјеста су и родитељи, који у сузама моле управу да им спаси дјецу.

Јавад Хусаин, помоћник комесара Аллаија, рекао је за ББЦ да се покушава провести операција спашавања уз помоћ хеликоптера пакистанске војске.

Према његовим ријечима, ужад жичаре пукла су јутрос у седам сати по локалном времену. Нешто касније, спасилачка екипа из хеликоптера допремила је воду и друге намирнице заглављенима.

Људи из подручја Схангла и Бисхам иду према Аллаију понудити помоћ. То су људи који обично имају искуства у пружању помоћи у таквим ситуацијама.

Горњи дио каросерије

Проблем представља што ће убрзо доћи и до заласка сунца. Велика надморска висина, јаки вјетрови и накривљена жичара чине спасиоцима изазов извлачења осмеро људи заробљених у возилу.

У цијелој регији Мансехра, Кашмир, све до сјеверних подручја Гилгит-Балтистана, такве су жичаре врло уобичајене за пријелаз преко ријека, као и за скраћивање удаљености између долина у планинама. Њих граде локалне заједнице и углавном бесправно, јер има мало или нимало инфраструктуре, а јефтиније је.

Понекад се израђују од горњег дијела каросерије камионета. На примјер, Сузуки се претвара у велику кабину која се користи за пријевоз људи и стоке. Цијена карте далеко је нижа од кориштења цестовног пријевоза – овисно о удаљености.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана