Спашена 102 сата након земљотреса: Деветогодишња Мелике сања о данима када ће ходати

Анадолија
Спашена 102 сата након земљотреса: Деветогодишња Мелике сања о данима када ће ходати

КАХРАМАНМАРАС - Деветогодишња Мелике Савкили је 102 сата била испод рушевина након разорних земљотреса који су почетком фебруара погодили Туркиyе и Сирију.

Спасили су је рудари који су учествовали у акцијама тражења и спашавања људи затрпаних након земљотреса.

Након Меликиног спашавања ампутирана јој је лијева нога, а ова дјевојчица сада сања да добије протезу и поново хода. Прије земљотреса је живјела с породицом у Кахраманмарашу, епицентру земљотреса.

Испод рушевина је спашена и њена мајка, 44-годишња Џанан.

Нажалост, погинули су Меликин отац Селим (48), брат Исмаил Ефе (16) и сестра Елифе Гокче (24).

Метин Чалискан, рудар који је био у спасилачком тиму и извукао Мелике испод рушевина, цијело вријеме је након спашавања био у контакту с дјевојчицом и њеном мајком.

Једно вријеме их је угостио у свом дому у насељу Чаели у Ризеу. Међутим, на њихову молбу вратио их је у Кахраманмараш гдје су у једном од контејнерских насеље почеле нови живот. Мелике се креће уз помоћ инвалидских колица или ходалице. За Анадолију се присјетила времена када је била заробљена под рушевинама.

“Било је веома мрачно, нисам могла да видим своју мајку. Када су освијетлили одозго, онда сам видјела мајку. Питали су ме да ли видим свјетлост. Када сам се јавила, дошли су по нас”, испричала је Мелике.

Била је веома сретна када је чула глас рудара Чалискана. Сада, након што су спашене, жеља јој је да добије протезу. “Прво желим да добијем своју протезу, а онда желим да завршим школу и будем полицајка”, казала је дјевојчица. Мајка Џанан изјавила је да је неописива бол за мужем и двоје дјеце који су погинули у земљотресу. “Мелике жели ходати и трчати. Опет ће ходати и надам се да ће остварити своје снове”, казала је Џанан.

Рудар Метин Чалискан изјавио је да је цијели свијет био његов након спашавања Мелике и њене мајке. “Мелике је сада наше дијете. Жељели смо да остану с нама цијело вријеме, али жељеле су да се врате у Кахраманмараш”, испричао је Цалискан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана