Рус спашен након 67 дана проведених у чамцу на мору

Агенције
Foto: Танјуг/ АП

Рус Михаил Пичугин спашен је у водама Охотског мора након што је више од два мјесеца провео у малом чамцу на надувавање који је остао без мотора.

Његов брат и нећак нису преживјели, саопштили су званичници у уторак.

Тужилаштво на крајњем истоку Русије саопштило је да је мушкарца у понедјељак спасио рибарски брод код полуострва Камчатка.

Није наведено име преживјелог, али руски новински извјештаји идентификовали су га као четрдесетшестогодишњег Михаила Пичугина, који је почетком августа кренуо на путовање да посматра китове у Охотском мору заједно са својим четрдесетдеветогодишњим братом и петнаестогодишњим нећаком.

Њихова тијела су наводно пронађена у чамцу када је рибарски брод Ангел спасио Пичугина.

Медији су објавили да су тројица мушкараца отпутовала на Шантарска острва код сјеверозападне обале Охотског мора почетком августа. Нестали су након што се 9. августа нису вратили на острво Сахалин. Покренута је спасилачка акција, али нису успјели да их лоцирају.

Руски медији су објавили да су имали мале количине хране и око 20 литара воде када се покварио мотор на њиховом пловилу.

Пичугин је имао само око 50 килограма када је пронађен, пошто је изгубио половину своје тјелесне тежине, објавили су медији.

Није познато како је успио да преживи у Охотском мору, најхладнијем мору у источној Азији и познатом по олујама, и како су му преминули брат и нећак.

Када је посада рибарског брода уочила мали чамац на надувавање на свом радару, у почетку су помислили да је у питању бова или комад смећа, пише "Комсомолскаја правда", али су упалили рефлектор како би се увјерили и били су шокирани када су видјели Пичугина.

На снимку који је објавило тужилаштво види се мршав мушкарац у прслуку за спашавање како очајнички виче "дођите овамо".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана