Шпански судија позвао на укидање анонимности друштвених медија у случају злочина

Танјуг
Шпански судија позвао на укидање анонимности друштвених медија у случају злочина

МАДРИД - Шпански судија Мигел Анхел Агилар, који се бави суђењима за злочине из мржње и дискриминацију, позвао је на укидање анонимности друштвених мрежа у случајевима злочина из мржње, објавио је данас Гардијан.

Агилар је у телевизијском интервјуу у сриједу рекао да би требало да буду идентификоване особе које на друштвеним мрежама шире говор мржње и да би платформе друштвених медија требало да буду принуђене да открију прави идентитет тих особа, уколико то правосуђе затражи.

"Стварање климе стигматизације путем друштвених медија може се претворити у акте насиља на улици", навео је Агилар.

Према његовим ријечима, било би занимљиво видјети како се људи понашају на друштвеним мрежама ако знају да могу да буду идентификовани, а посебно ако правосуђе жели да зна ко су они.

Агилар је подсјетио на случај из 2019. године када је јутјубер у Барселони осуђен на 15 мјесеци затвора због објављивања понижавајућег видео-снимка бескућника и наређено му је да жртви плати 20.000 евра.

Такође му је забрањено коришћење Јутјуба.

Агилар је истакао да тај случај представља преседан и да је сада важно да то постане закон.

Он је био први судија у Шпанији који је изрекао осуду за ширење лажних вијести мушкарцу који је објавио видео на платформи X у којем се наводно види како малољетни мигранти туку једну особу у Канет де Мару у близини Барселоне.

Мушкарац је осуђен на 15 мјесеци затвора, а видео је снимљен у Кини.

Друштвене мреже тврде да би провера корисника довела до аутоцензуре и додатно ограничила слободу изражавања за људе који живе под репресивним режимима.

Агиларов захтев долази након таласа лажних тврдњи на интернету о осумњиченом за убиство 11-годишњег дечака прошле недjеље у селу близу Толеда у централној Шпанији. 

Дјечак је играо фудбал са пријатељима када је мушкарац са лицем сакривеним шалом истрчао на терен и избо га више пута.

На друштвеним мрежама су се готово одмах појавили постови који су лажно довели у везу тај напад са имиграцијом, а посебно са малољетним мигрантима без пратње, од којих је већина њих из сјеверне Африке.

Полиција је ухапсила 20-годишњег Шпанца који је био у посјети оцу у селу и за кога се сматра да има проблема са менталним здрављем

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана