Шпански премијер одбио да свједочи да на суђењу супрузи

Танјуг
Шпански премијер одбио да свједочи да на суђењу супрузи

МАДРИД - Шпански премијер Педро Санчез данас је одбио да свједочи на суђењу његовој супрузи, Бегоњи Гомез, у случају корупције и трговине утицајем.

Адвокат Санчесове супруге, бивши министар унутрашњих послова Антонио Камачо, рекао је да је Санчез одговарао на питања укупно два минута.

Према шпанском закону, блиски рођаци, укључујући супружнике, могу да одбију да одговарају на питања када их судија позове да свједоче, преноси Ројтерс.

Камачо је рекао да је истражни судија Хуан Карлос Пеинадо поставио Санчезу два питања - да ли је у сродству са неким од особа под истрагом и да ли жели да свједочи.

Како се наводи, Санчез је потврдио да му је Гомез супруга и да зато одбија да свједочи.

Поступак је дио прелиминарне истраге о томе да ли је Гомез искористила свој положај премијерове супруге да обезбиједи спонзоре за магистарски курс који је држала на Универзитету у Мадриду.

Санчез је претходно негирао оптужбе против ње, рекавши да су неосноване и оркестриране од стране десничара.

Пеинадо је испитивао Санчеза у званичној резиденцији премијера у Мадриду, а са њим су били Камачо, представници тужиоца и адвокат крајње десничарске странке Вокс, која користи правни инструмент познат као “оптужба народа” који омогућава приватним лицима да подносе кривичне пријаве против трећих лица.

Ово је први пут да је актуелни шпански премијер позван да свједочи у судском предмету откако је његов претходник Маријано Рахој позван као свједок 2017. у случају корупције који је довео до осуде неколико чланова његове конзервативне Народне партије и на крају на гласање о неповјерењу 2018, након чега је Санчез постао премијер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана