Шпански фармери најавили протесте у фебруару

GS
Foto: Telegram

МАДРИД - Удружења шпанских пољопривредника саопштила су да планирају да изађу на улице у фебруару у знак протеста због строгих европских прописа и недостатка подршке Владе.

"Мобилизације ће се десити што је прије могуће", рекао је Педро Барато, предсједник "Асаје", шпанског удружења које заступа око 200.000 фармера и сточара.

Он је додао да се њихови поступци неће много разликовати од онога што се дешава у другим земљама ЕУ.

У заједничком саопштењу организација наводи се да ће се протести одржати у наредним седмицама. Чланови "Асаје" треба да се састану у четвртак, 1. фебруара, ради припрема у том смислу.

Суша у јужној Шпанији погодила је пољопривреднике, а производња неколико усјева попут риже и маслина опала је у посљедње двије године.

Највеће групе фармера у Шпанији – "Асаја", ЦОАГ и УПА – имају исте притужбе као и њихове колеге у другим европским земљама, и тврде да еколошки прописи које је наметнуо Брисел подривају профитабилност усјева и повећавају цијене хране.

Шпански фармери су рекли да се боре и са конкуренцијом у виду производа увезених изван ЕУ по нижим цијенама.

Између осталог, шпанске организације траже од Брисела да обустави преговоре са трговинским блоком "Меркосур", као и трговинске споразуме са Чилеом, Кенијом, Мексиком, Индијом и Аустралијом.

"Вријеме је да европске и националне власти приме на знање, исправе и реформишу своје стратегије", саопштила је "Асаја".

Протести у Француској су се интензивирали ове седмице, а фармери тракторима блокирају главне ауто-путеве ка Паризу, док настоје да истакну низ притужби, укључујући јефтин увоз и претјерану еколошку регулативу ЕУ.

Фармери у Белгији планирају да блокирају приступне путеве контејнерској луци Зејбрухе. Фармери широм Европе, укључујући у Њемачкој, Пољској и Румунији, такође протестују посљедњих седмица. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана