Шпански адвокат ухапшен због мита од 4,5 милиона евра за пројекат у Е. Гвинеји

Танјуг
Шпански адвокат ухапшен због мита од 4,5 милиона евра за пројекат у Е. Гвинеји

МАДРИД/ХАГ - Шпанска полиција ухапсила је адвоката који се сумњичи за корупцију високих званичника блиских влади Екваторијалне Гвинеје, саопштио је данас Европол.

Истрага, коју је подржао Европол, открила је да је осумњичени преко своје компаније за развој пројеката пребацио око 4,5 милиона евра са наводним циљем да се постигне договор о изградњи фабрике за снадбевање рибарског сектора ове афричке државе.

Адвокат је ухапшен након што је полиција претресла двије куће 2. јула у Астурији.

Заплијењено је пет некретнина у вриједности од 4,5 милиона евра, као и 30.000 евра у готовини и 21 банковни рачун са више од два милиона евра.

Адвокат и власник фирме терети се за корупцију, прање новца, фалсификовање рачуна и фалсификовање докумената.

Компанија осумњиченог, која је регистрована у Шпанији, од свог оснивања није пријавила готово никакву комерцијалну активност, нити је икада развила икакав пројекат, ни у Шпанији ни у било којој другој земљи.

Међутим, компанија је у периоду од 2020. до 2022. године пријавила два тока прихода у укупном износу од преко 4,5 милиона евра, а даља истрага показала је да су међу корисницима ових средстава били појединци блиски влади Екваторијалне Гвинеје.

Ове исплате су се односиле на уговор потписан 2019. године између Владе Екваторијалне Гвинеје и шпанске компаније о покретању фабрике за прераду рибљих производа.

Првобитно, пројекат је требало да буде завршен у року од двије године од потписивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана