Шпанска католичка црква жали због сексуалног злостављања али негира размјере

Танјуг
Foto: Илустрација

МАДРИД - Шпанска католичка црква данас се извинила жртвама сексуалног злостављања од свештеника, али је довела у питање тачност нове анкете која сугерише да је такво злостављање много раширеније у

земљи, него што су то откривала претходна истраживања.

Истраживање објављено у петак у извјештају шпанског омбудсмана за људска права показало је да је 0,6 одсто од нешто више од 8.000 испитаника изјавило да су били злостављани, али се проценат попео на 1,1 одсто када су узорци укључивали и лаике попут наставника у католичким школама, пренио је Ројтерс.

Након тога, Шпанска бискупска конференција одржала је ванредни састанак, када је

изразила „бол због патње коју су неки чланови те цркве нанијели сексуалним злостављањем и поновила молбу жртвама за опроштај“.

Црква се током протеклих деценија суочила са скандалима сексуалног злостављања у неколико земаља, укључујуćи Сједињене Америчке Државе, Ирску и Француску.

Међутим, ово питање појавило се на јавној дебати само у Шпанији, где се скоро 60 одсто људи изјашњава као католици, након значајне медијске истраге 2021.

Конференција, коју је омбудсман критиковао због непотпуне сарадње са истрагом, саопштила је да не зна како је анкета спроведена нити која су питања постављена.

Резултати истраживања сугеришу да је више од једног од 200 Шпанаца можда било злостављано.

С друге стране, интерна црквена истрага објављена у јуну, биљежи од 1940-их чак 728 наводних сексуалних злостављача међу шпанским свештенством и 927 жртава.

То је услиједило након извјештаја из 2021. у новинама Ел Паис, који је идентификовао више од 1.200 наводних случајева.

У извјештају омбудсмана такође се позива на стварање државног фонда за обештеćење жртава.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана