Шпанија жели да помогне младима који живе са родитељима да створе свој дом

Танјуг
Шпанија жели да помогне младима који живе са родитељима да створе свој дом

МАДРИД- Шпанија има за циљ да помогне милионима младих људи који још увијек живе са родитељима да изнајме домове тако што ће им понудити некретнине које су напуштене када је њено стамбено тржиште пропало прије 10 година.

Пораст цијене закупа ће постати кључно питање током кампање док се Шпанија припрема за регионалне изборе 28. маја и парламентарне изборе касније током године, пренео је Ројтерс.

Само 16 одсто младих у Шпанији живи независно, у поређењу са просјеком од 32 одсто у Европи, према подацима Опсерваторије за еманципацију. Влада је данас одобрила планове за надокнаду за 50.000 заплењених куćа које држи шпанска банка Сареб како би обезбједила приступачан најам.

Она је, такође, постигла споразум са савезницима у парламенту прошле недеље да прогура предлог закона о ограничавању раста закупнине од три одсто годишње у областима где кирије заначајно расту.

Министарка економије Надиа Калвино изјавила је да влада покушава да повећа понуду јавног становања који износи 300.000 домова, што је само три одсто укупног стамбеног простора у поређењу са девет процената у Европској унији.

"Млади и не тако млади не могу да плате своје изнајмљене станове", рекла је министарка становања Ракел Санчез о плановима пренамене токсичне имовине коју држи Сареб за "Антену три".

Високе кирије су посебан проблем на Балеарским и Канарским острвима и на обали Средоземног мора, због краткорочног закупа некретнина за туристе и страних купаца.

И на југу земље, у Малаги, кирије су повећане за 20,4 одсто пошто је понуда некретнина пала за 27 процената у првом кварталу у односу на претходну годину, показују подаци са веб странице за претрагу станова Idealista.com

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана