Шпанија: Ухапшене три особе због напада на десничарског политичара

Срна
Foto: Cope.es

МАДРИД - Три особе ухапшене су данас у вези са нападом на шпанског десничарког политичара Алехандра Видал-Квадраса који је упуцан на улици у Мадриду 9. новембра.

Шпански политичар и даље је у болници.

Полиција је саопштила да су два осумњичена приведена у јужном шпанском граду Ланхарон, у Гранади, а трећи у мјесту Фуенхирола у Андалузији.

Шпанска новинска агенција Ефе и други медији јавили су да се ниједан од приведених не терети да је отворио ватру према Видал-Квадрасу (78), који је помогао десничарској шпанској партији Вокс.

Ефе наводи да су двије особе ухапшене у Ланхарону Шпанац и његова партнерка држављанка Британије. Мушкарац приведен у Фуенхироли, такође Шпанац, ухапшен је у вези са мотоциклом кориштеним у пуцњави.

Истражиоци су покренули истрагу могућег терористичког напада.

Полиција је саопштила да је Видал-Квадрас повезан са иранском политичком опозицијом и да је то можда разлог напада. Истражитељи су указали на потенцијалну иранску везу, али до сада нису пронашли доказе о томе, рекла је полиција за агенцију АП.

Видал-Квадрас је деценијама био повезан са иранском опозицијом у егзилу. У јануару је иранско Министарство спољних послова увело санкције њему и другима који су повезани са опозиционом групом у егзилу познатом као Муџахедин е Халк, оптужујући их да „подржавају тероризам и терористичке групе“.

Видал-Квадрас је био важан члан шпанске конзервативне Народне странке и такође члан Европског парламента прије него што је помогао у оснивању Вокса. Неколико година није био активан у политици, али је радио као аналитичар за медије и колумниста, подсјећа АП. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана