Шпанија: У болници у Барселони трансплантација плућа се обавља помоћу робота

Танјуг
Foto: Агенције

МАДРИД- У болници у Барселони трансплантација плућа се обавља помоћу пионирске технике са роботом и новог приступног пута који више не захтијева одвајање ребра и отварање грудног коша, саопштили су данас стручњаци са те клинике.

Хирурзи у универзитетској болници "Вал д'Хеброн" у Барселони користили су робот са четири руке назван "Да Винчи" да се пресјече мали дио пацијентове коже, ткива и мишића за уклањање оштећених плућа и убацивање нових, кроз рез од осам центиметара у доњи део грудне кости, непосредно изнад дијафрагме, објавио је Ројтерс.  

Нова процедура је мање болна за пацијента због тога што се рана лако затвара у односу на традиционалну методу која захтијева рез од 30 центиметара и веома деликатан постоперативни период, рекли су медицински стручњаци.

"Вјерујемо да је то техника која ће побољшати квалитет живота пацијената, пост-оперативног периода и смањити болове. Надамо се да ће се ова техника на крају проширити на више центара", рекао је новинарима шеф Одјељења тораксалне хирургије и трансплантације плућа у "Вал д’Хеброну".

Тај пионирски поступак са роботом до сада се користио само за лијечење карцинома плућа.

Према подацима шпанског Министарства здравља, та земља је глобални лидер у трансплантацији органа, са просјечно седам донора и 15 трансплантација дневно у 2022. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана