Шпанија шаље шест тенкова “леопард” Украјини у другој половини априла

ГС/Агенције
Шпанија шаље шест тенкова “леопард” Украјини у другој половини априла

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 404 дан. Шест тенкова “леопард 2А4”, за које се Шпанија обавезала да их пошаље Кијеву, напустиће земљу у другој половини априла. Предсједник Украјине Володимир Зеленски допутовао је у Пољску. Руске снаге саопштиле су да се украјински ударни дрон срушио близу нуклеарке Запорожје.

Шпанија шаље шест тенкова “леопард” у Украјину у другој половини априла

Шест тенкова “леопард 2А4”, за које се Шпанија обавезала да их пошаље Кијеву, напустиће земљу у другој половини априла, саопштила је данас министарка одбране Маргарита Роблес, преноси Ројтерс.

Роблес је, у интервјуу за ТВ станицу 24H, рекла да њено министарство припрема још четири додатна тенка, како би се опремила за борбена дејства и евентуално била послата у Украјину.

Шпанија је једна од првих земаља која је од Њемачке тражила дозволу за слање тенкова “леопард” у Украјину.

Рогов: Оборен украјински дрон код нуклеарке “Запорожје”

Руске снаге обориле су украјински дрон камиказу недалеко од нуклеарке “Запорожје”, изјавио је предсједавајући покрета “Ми смо заједно са Русијом” Владимир Рогов.

-Дрон камиказа „Вормејт”, који припада украјинском предсједнику Владимиру Зеленском, оборен је у Енергодару уз помоћ електронске опреме. Према прелиминарним информацијама мета дрона било је постројење нуклеарке „Запорожјеж” – навео је  он на свом “Телеграм” каналу.

Он је додао да је дрон пао неколико метара од нуклеарног постројења.

Командант руске јединице која је задужена за безбједност постројења рекао је “Спутњику” да је украјински режим још једном покушао да нападне нуклеарку користећи дронове пољске производње и поред присуства представника Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у нуклеарки.

Дрон је био тежак више од два килограма.

Локација олупине дрона указује да је мета била нуклеарка.

Директор ИАЕА Рафаел Гроси посјетио је нуклеарку “Запорожје” 29. марта и рекао да постројење не треба сматрати метом у непријатељствима.

Гроси је обишао постројење са управом и техничким особљем.

Додао је да је потребно предузети додатне мјере заштите нуклеарке јер се ситуација не побољшава.

Москва је саопштила да подржава напоре ИАЕА у циљу заштите безбједности нуклеарке.

Зеленски допутовао је данас у Пољску

Украјински председник Володимир Зеленски допутовао је данас у Пољску, саопштено је из кабинета пољског предсједника, преноси Ројтерс.

Посјјета, коју је ове недеље најавила Пољска, али је Кијев није званично потврдио, долази у тренутку када Украјина планира да покрене контраофанзиву у наредним недјељама или мјесецима како би повратила окупирану територију од Русије на свом истоку и југу, наводи британска агенција.

Помоћник пољског предсједника Марчин Пшидач потврдио је приватној телевизији ТВН24 да је Зеленски стигао у Пољску.

Зеленски ће се током посјете састати са председником Анџејем Дудом и премијером Матеушом Моравјецким и разговарати са украјинским избјеглицама и пољском јавношћу, рекао је Пшидач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана