Шпанија: Надокнада жртвама сексуалног злостављања и у случају да је насилник умро

Срна
Foto: ГС

МАДРИД - Шпанска католичка црква саопштила је да ће надокнадити штету жртвама сексуалног злостављања чак и у случајевима који нису окончани због тога што је умро свештеник који је починио кривично дјело.

"У случајевима када нема казне, ми ћемо платити и ако је починилац преминуо или ако постоји грађанска застарјелост", рекао је новинарима генерални секретар Шпанске бискупске конференције Франциско Гарсија Маган, након што је објавио да су шпански бискупи једногласно одобрили "интегрални план" надокнаде штете жртвама.

Он је појаснио да ће случајеви бити анализирани појединачно.

Црква је до сада одбијала да надокнади штету жртвама у случајевима смрти насилника, што је била честа појава.

Католичка црква суочава се са скандалом након медијске истраге 2021. године која је открила широко распрострањено сексуално злостављање чији су виновници свештеници и лаици у Шпанији. Случајеви сексуалног злостављања чији су виновници свештеници Католичке цркве регистровани су у бројним земљама, укључујући САД, Ирску и Француску.

Истраживање објављено прошлог мјесеца, које је дио извјештаја шпанског омбудсмана за људска права, показало је да је 0,6 одсто од 8.000 испитаних лица изјавило да су били злостављани, што је порасло на 1,1 одсто, укључујући лаике као што су наставници у католичким школама.

У извјештају омбудсмана критикована је Црква да не сарађује у потпуности са истрагом и да настоји да минимизира све случајеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана