Шпанија и Канада шаљу тенкове Кијеву; УН позива на мир

ГС/Агенције
Шпанија и Канада шаљу тенкове Кијеву; УН се залажу за мир у Украјини
Foto: Агенције | Шпанија и Канада шаљу тенкове Кијеву; УН се залажу за мир у Украјини

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини – 337. дан. Руске снаге настављају офанзиву у Доњецкој области. Њемачка и Сједињене Америчке Државе шаљу Кијеву тенкове – Берлин 14 "леопарда", Вашингтон 31 "абрамс М1". Исту врсту помоћи најавилa је и Норвешка. Украјински предсједник Володимир Зеленски поручује да је тиме направљен важан корак на путу ка победи. Русија упозорава да ће уништити све тенкове који буду послати Кијеву.

Сијарто: Не слати оружје Украјини већ почети мировне преговоре

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто данас је од “суперсила” затражио да почну мировне разговоре о Украјини умјесто да шаљу оружје, чиме само продужавају сукоб.

Вјерујемо да се, умјесто слања све више оружја, сада треба концентрисати на установљавање прекида ватре и покретање мировних разговора. Зато скромно тражим од представника великих и снажних земаља да сједну око преговарачког стола и да преговарају о томе како се може постићи мир, умјесто што продужавају рат - нагласио је Сијарто у говору пред Савјетом безбједности УН.

Према његовим ријечима, Мађарска и њени грађани плаћају велику цијену у овом сукоби.

Он је нагласио да су Мађари који живе у Закарпатији мобилисани у украјинску војску и да гину у борбама.

Експерти Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) поново су саопштили о снажним експлозијама у области Запорошке нуклеарне електране, наводи се у саопштењу на сајту агенције.

„Стручњаци ИАЕА који се налазе у Запоршкој нуклеарној електрани... извештавају да су се изван објекта догодиле снажне експлозије, што указује на борбена дејства у близини објекта који се налази на линији фронта", наводи се у саопштењу.

Такође се наводи да су последњих дана и недеља стручњаци агенције у станици готово свакодневно извјештавали о оваквим инцидентима централи у Бечу.

Шефица француске дипломатије стигла у Одесу

Француска министарка спољних послова Катрин Колона допутовала је у Одесу у оквиру мисије унапређивања односа између Француске и Украјине, како би разговарала са украјинским званичницима о потреби те земље у наредним мјесецима.

"Прошло је годину дана откако је Русија покренула рат. Гађање инфраструктуре није вођење рата већ ратни злочин", рекла је она.

Она ће се састати са украјинским колегом Дмитром Кулебом како би разговарали о хуманитарној и војној помоћи Француске.

На састанку ће бити ријечи и о томе да ли је Француска спремна да испоручи тенкове "леклер", након што су САД и Немачка објавиле да ће послати своје савремене тенкове "М1 абрамс" и "леопард 2".

УН се залажу за мир у Украјини

Уједињене нације се залажу за успостављање праведног мира у Украјини у складу са међународним правом – ово што се сада дешава није кретање у том правцу, изјавио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик коментаришући масовне испоруке тенкова Кијеву.

Новинари су питали Дижарика да ли би хтио да се обрати странама сукоба, како би се избјегао најгори сценарио у свјетлу све већих испорука тенкова Украјини.

Портпарол генералног секретара УН примјетио је да се за народ Украјине већ одиграва веома лош сценарио.

„Нећемо давати коментаре сваки пут када (Кијев) добије ново оружје", рекао је он.

„Међутим, то нас неће зауставити да пружамо хуманитарну помоћ", додао је Дижарик.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је у неколико области Украјине, слиједи из онлајн карте укрјаинског Министарства за дигитализацију. Ваздушна опасност је на снази у Сумској, Полтавској, Дњепропетровској и Харковској области Украјине, као и у делу Запорошке области и ДНР под контролом Кијева.

Канада шаље Украјини четири тенка

Канада ће предати Украјини четири тенка немачке производње „леопард 2", саопштила је канадска министарка одбране Анита Ананд.

„Они ће дати Украјини предност захваљујући својој снази и мобилности", рекла је она.

Министарка је додала да ће тенкови бити предати наредних недеља, а њихов број би могао бити повећан у координацији са савезницима.

Гејтс: Влада у Кијеву је најгора на свијету

Амерички милијардер и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс је током говора у аустралијском институту Лоуи назвао Владу у Кијеву једном од најгорих на свијету због велике корумпираности.

„Украјинска Влада је једна од најгорих на свијету. Корумпирана је и контролише је неколико богатих људи. Сматрам да је то веома тужно по народ", рекао је милијардер.

САД уводи нове санкције руској војној Вагнер групи

САД су данас увеле додатне санкције руској приватној војној компанији "Вагнер група", саопштило је министарство финасија.

Министарство финансија САД саопштило је да је именовало Вагнер групу као "значајну транснационалну злочиначку организацију", преноси Ројтерс.

"Вагнерово особље је ангажовано у озбиљним криминалналним активностима, укључујући масовна погубљења, силовања, отмице дјеце и физичко злостављање у Централној Афричкој Републици и Малију", наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Санкцијама се замрзава свака америчка имовина коју Вагнер можда да има и забрањује држављанима САД да обезбјеђују средства, робу или услуге тој групи.

Трезор САД је такође увео додатне санкције Вагнеру оптужујући групу да је одговорна или саучесник у тјерању цивила на присилно расељавање и нападе на болнице у Централној Афричкој Републици.

Украјина: Најмање 11 људи погинуло у руским нападима ракетама и дроновима

Најмање 11 људи је погинуло, а 11 је повријеђено данас у руским нападима ракетама и дроновима у десетак области Украјине, укључујући Кијев, рекао је портпарол украјинске Државне службе за ванредне ситуације, Олександр Хорунжи, за украјинску телевизију.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко рекао је да је једна особа убијена током напада, што је прва жртва руског напада у пријестоници од новогодишње ноћи.

Кличко је навео да су и две особе повријеђене у данашњем нападу на украјинску пријестоницу.

Шеф градске администрације Кијева, Сергеј Попко, рекао је да је украјинска противваздушна одбрана данас оборила 15 руских крстарећих ракета, пренио је АП.

Патрушев: Англосаксонци ће наставити прокси рат против Москве и након специјалне операције

Англосаксонци неће зауставити прокси рат са Русијом ни након завршетка "вруће фазе" сукоба у Украјини, изјавио је секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев.

"Треба схватити да ни након завршетка 'вруће фазе' сукоба у Украјини англосаксонски свијет неће зауставити посреднички рат против Русије и њених савезника", рекао је Патрушев.

Према његовим ријечима, тренутни догађаји у Украјини резултат су дугогодишње припреме САД за хибридни рат против Русије и покушај да се спријечи формирање мултиполарног свијета, јавља "Спутњик".

Патрушев је констатовао да специјална операција у Украјини показује да су САД и НАТО постали учесници у конфликту у Украјини и да намјеравају и даље да улажу напоре како би се тај војни сукоб продужио.

Писторијус: Тенкови ће бити испоручени до краја марта

Њемачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је данас да ће тенкови "леопард два", које је Њемачка обећала Украјини, бити испручени "до краја марта".

Он је порталу "Фокус онлајн" рекао да ће тенкови бити послати "прије краја првог квартала" и да ће Кијев добити војну опрему "на вријеме", пренио је ТАСС.

Влада Њемачке јуче је потврдила да ће послати Украјини 14 тенкова "леопард два" из залиха њемачке војске и да ће одобрити другим земљама да извезу ове тенкове.

Истог дана, министарства одбране Норвешке и Словачке објавила су да планирају да пошаљу тенкове Кијеву. Претходно су исто најавиле власти Велике Британије, Пољске и Француске.

Кремљ: Промјена статуса операције није на дневом реду

Промјена статуса руске војне операције у Украјини због одлуке Запада да испоручи тенкове Кијеву није на дневном реду, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Руски посланик Михаил Шеремет јуче је предложио да се стаутус руске специјалне војне операције у Украјини промијени поводом одлуке САД и Њемачке да пошаљу текове украјинској војсци.

Он је додао да су актуелни догађаји већ превазишли уобичајени оружани конфликт.

"Немамо такву тему на дневном реду. Боље је да се то разјасни са Шереметом", рекао је Песков новинарима, преноси "Спутњик".

Истовремено, секретар руског Националног савјета безбједности Николај Патрушев изјавио је да су САД и НАТО стране у конфликту у Украјини и да желе да продуже сукобе, јавио је ТАСС.

Патрушев, један од најближих сарадника предсједника Владимира Путина, изјавио је да је оно што се данас дешава у Украјини резултат вишегодишњег "хибридног рата" који Запад води против Русије.

Једна особа погинула у Кијеву

Једна особа је погинула, а двије су рањене у руском ракетном удару у јужном дијелу Кијева, саопштио је данас градоначелник украјинског главног града Виталиј Кличко.

Он је објавио на "Телеграму" да су болничари збринули повријеђене.

Русија је јутрос испалила талас ракета на Украјину, а украјинска противваздушна одбрана оборила је више од 15 крстрећих пројектила, тврде званичници градске управе у Кијеву.

Ракете су оштетиле енергетску инфраструктуру у јужној луци Одеси, али нема извјештаја о повријеђеним, саопштила је окружна администрација.

Званичници су објавили да опасност није прошла и позвали грађане да остану у склоништима док не буде оглашен крај узбуне.

Зеленски: Кључна је брза испорука довољног броја тенкова

Кључна ствар у слању тенкова Украјини је да их буде довољно и да испорука буде брза, рекао је украјински предсједник Владимир Зеленски.

Зеленски је у ноћашњем обраћању рекао да је разговарао са генералним секретаром НАТО савеза Јенсом Столтенбергом и да је затражио испоруке ракета дугог домета и авиона, поред тенкова које су обећале САД и Њемачка.

"Ово је сан. То је и задатак. Важан задатак за све нас", рекао је Зеленски.

Русија је осудила одлуку о слању тенкова као опасну провокацију

ПВО: Оборено 15 руских пројектила у правцу Кијева

Украјинска противваздушна одбрана оборила је више од 15 руских пројектила испаљених на Кијев током посљедње рунде ваздушних удара, саопштили су градски званичници, преноси Ројтерс.

"Непријатељ је лансирао више од 15 крстарећих пројектила у правцу Кијева. Захваљујући изванредном раду наше противваздушне одбране, сви циљеви су уништени", наводи Војна управа Кијева.

Шеф војне управе Сергиј Попко је на Телеграму упозорио да опасност од ваздушних удара није прошла.

"Останите у склоништима до краја узбуне о ваздушном нападу", поручио је Попко.

Украјинске власти: Русија лансирала крстареће ракете

Руске трупе лансирале су крстареће ракете, које лете са југа у правцу сјеверозапада, саопштили су украјински званичници на Телеграму, преноси Укринформ.

Начелник Николајвске обласне војне управе Виталиј Ким тврди да су прве ракете ушле у ваздушни простор Украјине.

"Ракете су летјеле на територију Украјине. Најмање двије сјеверозападно кроз Николајевску област", нагласио је Ким.

И шеф Одеске ОВА Максим Марченко је на Телеграму саопштио да се Русија спрема да изведе масиван ракетни напад на Украјину користећи авионе и бродове.  

Током јутра у Украјини је објављена ваздушна узбуна великих размјера, а грађани су позвани да остану у склоништима.

ДНР: Руске снаге ушле у Угледар

Руске снаге ушле су у предграђа Угледара, тврди Игор Кимаковски, савјетник вршиоца дужности лидера Доњецке Народне Републике, коју Русија сматра својом територијом.

Истиче да су у том граду у току борбе са украјинском војском, пренио је Тас.

"Ушли су тамо и утврдили се у предграђу Угледара, блокирајући непријатељске снаге. Наша артиљерија напада непријатеља, који покушава контраудар", рекао је Кимаковски за телевизијски канал Соловјев уживо.

Према његовим ријечима, тренутно, главни задатак руских снага није фронтални напад на Угледар, већ стратегија "хватања у клијешта", како је то рађено у околини Соледара, а сада се ради у околини Артјомовска.

"Ова стратегија је заиста функционисала веома добро", оцијенио је Кимаковски.

Од Угледара до Доњека има 60 километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана