Шпанија: Двије најутицајуније партије без капацитета да самостално владају

Танјуг
Шпанија: Двије најутицајуније партије без капацитета да самостално владају

МАДРИД - Након 100 одсто пребројаних гласова на парламентарним изборима у Шпанији нема јасног побjедника, пошто је десничарска Народна партија освојила недовољно гласова да самостално формира владу, а социјалисти премијера Педра Санчеза остварили су бољи резултат од очекиваног.

Премијер Шпаније Санчез је у недjељу увече славио, како је рекао, “неуспjех десничарског блока”.

- Блок који гледа уназад, који је предложио потпуно укидање напретка који смо постигли у последње четири године није био успјешан - изјавио је усхићени Санчез пред присталицама, преноси Ројтерс.

- Имамо више гласова и више мјеста него прије четири године - поручио је Санчез.

Неколико минута послије изјаве социјалисте Санчеза огласио се лидер конзервативне Народне партије Алберто Нуњез Феихо и изјавио да је његова странка побиједила на недјељним парламентарним изборима.

- Моја дужност је да отворим дијалог како бих покушао да оснујем владу - рекао је Феихо.

Опозициона Народна партија десног центра (ПП) освојила је 136 мјеста у парламенту, док је премијер Санчез са својим социјалистима освојио 122, али обојици недостају гласови за самостално формирање владе.     

Крајње десничарска странка Вокс је освојила 33 места и трећа је највећа парламентарна снага у Шпанији, док је љевичарски Сумари, који чини 15 мањих партија, освојио 31 мјесто.

На изборима је право гласа имало 37,4 милиона Шпанаца.

Двије водеће странке ће настојати да преговарају о коалицији у настојању да оформе владајућу већину, али аналитичари су упозорили да би процес стварања коалиције могао да се заврши расписивањем нових избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана