Шпанија дала азил Гонзалесу, али и даље не признаје његову побједу

Танјуг
Шпанија дала азил Гонзалесу, али и даље не признаје његову побједу

ПЕКИНГ, МАДРИД - Влада шпанског премијера Педра Санчеса неће узети у обзир гласање у парламенту о признању кандидата венецуеланске опозиције Едмунда Гонзалеса за побједника на предсједничким изборима, изјавио је данас шпански премијер.

Пошто се Гонзалес од недјеље склонио у Шпанију, већина од 177 посланика различитих партија у Доњем дому, који има 350 мјеста, усвојила је данас симболичан акт у којем се наводи да је он побиједио на изборима 28. јула, пренио је Ројтерс.

Послије избора одржаних у јулу, венецуеланска опозиција је објавила резултате гласања и истакла да је 75-годишњи Гонзалес однио убједљиву побједу.

Међутим, венецуеланска Изборна комисија прогласила је Николаса Мадура за побједника, а он је одбацио међународне критике као десничарску завјеру.

САД, Аргентина и Перу признали су Гонзалеса за новоизабраног предсједника.

Током посјете Кини, Санчес је рекао да је став Мадрида, који захтијева да се објаве детаљни бројеви гласова у присуству посредника ЕУ, док још не признаје ни Мадура ни Гонзалеса као побједника, био јасан и да се неће промијенити.

“Тражили смо објављивање аката, нисмо признали побједу Николаса Мадура, а радимо нешто веома важно – радимо на јединству у Европској унији, тако да нам јединство ЕУ омогућава да можемо да посредујемо од сада до краја године”, рекао је он новинарима у кинеском граду Куншан, неколико сати прије него што је Доњи дом гласао.

У уторак увече, венецуелански изгнаници окупили су се испред шпанског парламента док су посланици расправљали о приједлогу који је поднијела главна опозициона Народна партија.

Послије данашњег гласања, поједини посланици су устали да аплаудирају галерији у којој је стајало неколико лидера венецуеланске опозиције.

Гонзалес се није појављивао у јавности од када је дошао у Шпанију.

“Вјерујем да је азил и даље гест хуманости, грађанско хуманитарно опредјељење шпанског друштва, а тиме и његове владе, према људима који, нажалост, трпе прогон и репресију”, истакао је Санчес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана