Шолцов портпарол: Неће бити ванредних избора у Њемачкој

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕРЛИН - Неће бити ванредних избора у Њемачкој упркос лошем учинку владајуће коалиције на изборима за Европски парламент, изјавио је данас портпарол канцелара Њемачке Олафа Шолца, Штефен Хебестрајт.

''Редовни датум избора је наредна јесен. И то је оно што планирамо да урадимо'', рекао је он на конференцији за медије.

Након што су  Социјал-демократе (СДП) постигле историјски најлошији резултат са освојених 14 одсто, иза крајње десничарске АфД (16 одсто) и конзервативног блока ЦДУ-ЦСУ (30 одсто), многи политичари у Нјемачкој позвали су Шолца да распише ванредне парламентарне изборе.

“Чињеница је да је коалициона влада надгласана и Олаф Шолц мора да распише нове изборе, као Макрон”, рекао је премијер нјемачке савезне државе Баварске и лидер Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) Маркус Зедер. 

Француски предсједник Емануел Макрон распустио је владу након што је његова странка ''Препород'' освојила 15.2 одсто гласова, док је десничарска странка “Национално окупљање” Марин Ле Пен освојила око 32 одсто гласова.

Макрон је истакао да је на изборима за Европски парламент ''научена главна лекција'', односно да ''партије које бране Европу'' нису оствариле добре резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана