Шолц: Земљама Западног Балкана, Украјини и Молдавији смо рекли да нам припадају

Танјуг
Foto: Архива

СТРАЗБУР- Њемачки канцелар Олаф Шолц је током свог говора пред Европским парламентом изјавио да је потребно наставити са реформама и нормализацијом односа између Србије и тзв. Косова.

''Земљама Западног Балкана, Украјини и Молдавији смо рекли: ви припадате нама, желимо да да постанете чланице Европске уније'', рекао је Шолц.

Он је додао да се ту не ради о алтруизму, ''већ о кредибилитету и економском интересу'', као и настојању да се осигура мир у Европи, поготово након прекретнице коју представља напад Русије на Украјину.

Рекао је да поштена политика проширења значи испуњавање обећања која су дата пре свега земљама Западног Балкана, којима је европска перспектива обећана прије 20 година.

''Геополитичка Европа мора одржати обећања дата својим сусједима'', рекао је он.

Шолц је оцијенио да је потребно да Европа ојача сопствену одбрамбену индустију и сарадњу на пољу ваздушне одбране, као и да развије тешњу сараду између ЕУ и НАТО.

Навео је да ЕУ Кину доживљава као партнера и системског конкурента, и да је сагласан са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен да је потребно, не удаљавање од Кине, већ смањење ризика од економске зависности од те земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана