Шолц: Због мањка радне снаге Њемачкој потребно више страних радника

Танјуг
Шолц: Због мањка радне снаге Њемачкој потребно више страних радника

ПОТСДАМ - Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да би Њемачка требало да привуче више страних радника и олакша рад женама и старијим особама како би се у предстојећим годинама избјегао недостатак радне снаге и спријечила криза система пензионог осигурања.

На форуму грађана у Потсдаму надомак Берлина, Шолц је рекао да њемачка Влада вриједно ради да одржи најснажнију европску економију и привуче стране раднике, преноси Ројтерс.

Њемачка влада је прошлог мјесеца усвојила планове за реформу Закона о имиграцији, јер Берлин настоји да отвори њемачко тржиште рада за преко потребне раднике из земаља изван граница Европске уније.
Шолц је рекао да би то значило да њемачка влада до истека свог мандата 2025. године по свему судећи не би морала значајно да повећава доприносе за пензионо осигурање.

 У интервјуу који је објавила медијска група Функе, немачки канцелар је указао да би његова Влада желела да види пораст удјела жена у укупној радној снази.

У Њемачкој је тренутно радно ангажовано 72,1 одсто женске популације у поређењу са 85,3 одсто коико их ради у Шведској Шолц је рекао да је важно омогућити да више људи ради до званичне старосне границе за одлазак у пензију и додао да је "данас многима то тешко оствариво".

Њемачки завод за статистику саопштио је прошле недјеље да ће због  миграција из Украјине, ове године број становника у Њемачкој вјероватно порасти за милион, на укупно 84 милиона, као и да би у случају високе стопе миграције до 2070. године број становника могао да достигне 90 милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана