Шолц: У Њемачкој и Европи не назире се нова финансијска криза

ГС
Шолц: У Њемачкој и Европи не назире се нова финансијска криза

БЕРЛИН - Берлински канцелар Олаф Шолц изјавио је да се не назире нова финансијска криза у Њемачкој и Европи након банкрота банке Силицијумске долине и турбуленција у вези са пословањем швајцарске Креди Суис.

- Не видим опасност. Монетарни систем више није тако рањив као што је био пре финансијске кризе - рекао је канцелар у интервјуу за њемачки лист Ханделсблат.

Он је навео да не очекује никакве посљедице по њемачке штедише.

- Депозити њемачких штедиша су сигурни. Не само због веће отпорности банкарског система и строжих прописа, већ и због наше економске снаге. Живимо у сасвим другом времену - рекао је Шолц, осврћући се на поређења са финансијском кризом из 2008. године.

Посланици и банкарски регулатори су научили лекције из банкрота Лемана, а банкарски прописи су строжи него што су били тада, рекао је њемачки канцелар.

- Видимо да су одговорни у САД, Великој Британији и недавно у Швајцарској дјеловали брзо и одлучно - додао је.

Послије банкрота банке Силицијумске долине прошле недјеље, дошло је до турбуленција у финансијском систему, што је подсјетило на финансијску кризу из 2008. године.

Швајцарска централна банка подржала је данас банку Креди Суис са 50 милијарди швајцарских франака додатне ликвидности како би обуздала кризу повјерења у банкарски сектор, која је изазвана турбуленцијама у глобалном финансијском систему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана