Шолц: Тренутно нема смисла разговарати с Путином

Танјуг
Шолц: Тренутно нема смисла разговарати с Путином

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да ће поново разговарати са руским предсjедником Владимиром Путином тек кад Путин "схвати" да мора да одустане од војне кампање у Украјини и повуче своје трупе.

Шолц је у интервјуу за ''Тагесцајтунг'' рекао да тренутно не види смисла у томе да разговара са Путином, оцijенивши да разговор не може да направи никакву разлику.

Истакао је да је посљедњи пут са Путином разговарао телефоном у децембру 2022. године. 

На констатацију новинара да је Украјина у дефанзиви и да је руска ратна екномија стабилна, као и да би Запад требало снажније да се залаже за преговоре и компромис, Шолц је рекао да се никако не смије дозволити да Русија побиједи у рату.

''Брзо смо схватили да рат неће кратко трајати. Мораћемо још дуго да снабдијевамо Украјину оружјем и муницијом'', рекао је Шолц.

Навео је да је Савезна Република Њемачка током 1970-их година издвајала три до четри одсто буџета за одбрану, а да данашња Њемачка издваја свега два одсто, додајући да је земљи потребно да има снажну војску.

''Њемачка је земља у миру. Али, морамо бити у стању да одбранимо своју земљу и, заједно са нашим савезницима, подручје НАТО савеза. Имамо одговорност да заштитимо Литванију, Естонију и Летонију од Русије, то произилази из наше историје'', рекао је он.

Истакао је да ће током предстојеће посјете Кини разговарати са предсједником Си Ђинпингом о томе како Кина може да утиче на завршетак рата у Украјини.

На питање да прокоментарише то што је у Појасу Газе убијено више од 30.000 људи, махом жена и дјеце, и што је Њемачка други најважнији добављач оружја за израелску војску, он је рекао да је Њемачка јасно на стани Израела, али и да ''оплакује све цивилне жртве'' и да је у сталном разговору са Израелом.

''Упозорио сам на копнену офанзиву на Рафу и јасно ставио до знања да треба да наставимо да се фокусирамо на рјешење двије државе, јер је и палестинском становништву потребна перспектива'', рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана