Шолц: Руски рат у Украјини изузетно глуп, Путин ставио будућност своје земље на коцку

Танјуг
Шолц: Руски рат у Украјини изузетно глуп, Путин ставио будућност своје земље на коцку

БЕРЛИН - Њемачки канцелар Олаф Шолц оптужио је данас предсједника Русије Владимира Путина да је будућност своје земље ставио на коцку нападом на Украјину.

"Рат је, из руске перспективе, изузетно глуп", рекао је данас Шолц током разговора са грађанима брандербуршког Пренцлауа.

Он је додао да Путин, како је рекао "због својих империјалистичких снова, шаље стотине хиљада руских војника у смрт и рањавања, уништава економске односе Русије са многим земљама свијета". 

"А Украјина ће послије тога имати јачу војску него што је имала прије", додао је Шолц, пренио је Велт.

Напоменуо је да ће Њемачка наставити да војно подржава Украјину како би спријечила да нападнута земља колабира и како би се спријечило "очигледно кршење правила у Европи". 

"Путин уништава своју земљу и њену будућност. Мирно рјешење може се постићи само ако Русија прихвати да Украјина није вазална држава", навео је он.

У исто вријеме, Шолц је нагласио да ће остати при одлуци да Украјини не шаље оружје са великим дометом које би могло да се користи за нападе на циљеве дубоко унутар Русије. 

"То остаје тако. Зато ћу остати при свом ставу, чак и ако друге земље доносе другачије одлуке" додао је Шолц, алудирајући на САД и неке европске државе, наводи Велт. 

"Нећу то учинити, јер сматрам да је то проблем".

Говорећи о извјештајима да би САД могли да укину ограничења у испоруци оружја Украјини, Шолц је нагласио да "не морају сва нагађања да буду тачна".

Током посљедњих мјесеци, САД и Њемачка су се врло уско усклађивале у вези са испорукама оружја Украјини. 

Шолц је означио саботажу на гасоводу Сјеверни ток у Балтичком мору као "терористички акт" и изјавио да ће починитеље довести пред суд у Њемачкој.

"Донијета је јасна одлука. Она гласи: захтјевамо од свих безбједносних агенција и државног тужиоца да истраже, без обзира на све. Ништа неће бити прикривено. Желимо да оне који су то учинили, ако их ухватимо, доведемо пред суд у Њемачкој", истакао је Шолц.

Шолц је такође означио као "праву, велику, дебелу лаж" тврдњу да је влада Њемачке одустала од руског гаса.

"Русија је та која је затворила славину за гас преко гасовода Сјеверни ток 1. Експлозија цијена, државне регулисане цијене и потрага за другим изворима гаса коштали су Њемачку више од 100 милијарди евра. Напади на гасовод су се догодили тек након што је Русија већ зауставила снабдијевање Западне Европе преко Балтичког мора", оцијенио је Шолц.

У августу је државни тужилац издао први налог за хапшење против украјинског држављанина због саботаже.

Шолц очекује да ће преговори о продаји удјела руског државног концерна Росњефт у рафинерији ПЦК у Шведту бити завршени до краја године.

Двије њемачке ћерке фирме Росњефта посједују око 54 процента тог важног индустријског постројења у Бранденбургу.

"Тренутно су под управом савезне владе, али треба да буду продате. Преговори су у току, због тога је савезна влада продужила управљање у управној функцији. Надамо се и очекујемо да ће све бити јасно до краја године, како бисмо могли да искористимо наредни период да завршимо ствари", рекао је Шолц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана