Шолц: Русија мора да повуче трупе

Г.С.
Шолц: Русија мора да повуче трупе

Рат у Украјини – 444. дан.

Кијев тврди да су Украјинци поново заузели дијелове територије око Бахмута, док Русија негира извештаје о украјинском напредовању. 

Одбијени напади украјинске војске у Бахмуту

Министарство одбране Русије саопштило је данас да су украјинске трупе извршиле "масовне покушаје" пробоја одбране руских снага у граду Бахмуту у посљедња 24 сата, али да су сви напади одбијени, јавиле су руске новинске агенције.
"Сви напади јединица Оружаних снага Украјине су одбијени. Није било пробоја одбране руских трупа", рекао је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков, а преноси Интерфакс.

У другом саопштењу Министарства одбране наводи се да су извршени удари дугог домета на украјински град Тернопољ и да су мете биле "јединице украјинских оружаних снага и складишта муниције".

Шолц: Русија мора да повуче трупе

БЕРЛИН - Украјина је спремна за мир, али то не може значити замрзавање сукоба и прихватање споразума који диктира Русија, рекао је данас њемачки канцелар Олаф Шолц на заједничкој конференцији за новинаре са украјинским предсједником Владимиром Зеленским.
"Русија мора да повуче своје трупе, неће функционисати другачије", рекао је Шолц током прве посјете Зеленског Њемачкој од почетка руске војне интервенције у Украјини.

Зеленски је рекао да је Украјина спремна да разговара о спољним приједлозима за мир да би се окончала инвазија Русије у пуном обиму, али да би ти приједлози требали да буду засновани на позицији и мировном плану Кијева.

Украјински лидер додао да Украјинци вјерују у успјех контраофанзиве против руских снага и да би Кијев и његови западни савезници могли да учине пораз Русије у рату у Украјини "неповратним" ове године.

Експлозије у више украјинских градова

 Експлозије су се јутрос чуле у украјинским регионима Суми, Тернопољ и дијеловима Херсонске области под контролом Кијева, јављају украјински медији.
У раним јутарњим сатима, широм Украјине су се огласиле сирене за ваздушну опасност, према подацима Министарства за дигиталну трансформацију земље, преноси “Спутњик”.

Сирене се огласиле у украјинском региону Дњепропетровск, Полтави, Харкову, Миколаиву, Одеси, Сумију, као и у дијеловима Запорошке области, Херсонске области и Доњецке Народне Републике /ДНР/ под контролом Украјине у 2.46 по локалном времену.

Касније током ноћи, издата су упозорења о ваздушном нападу у Кијевској области и самом главном граду, као и регионима Кировоград, Черкаси, Чернигов, Виница и Жиромир.

Украјински медији јавили су да су се чуле експлозије у Кијеву, као и у околном региону, Харкову и Тернопољу.  

Јапан забринут због руске и кинеске војне сарадње у Азији

Јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши изразио је забринутост због руске и кинеске војне сарадње у Азији, оценивши да се безбједносна ситуација у Европи не може одвојити од оне у Индо-пацифичком региону, послије напада Москве на Кијев.

Оптужио је и Пекинг да “наставља и интензивира своје једностране покушаје” да силом промјени “статус кво” у Источном и Јужном кинеском мору и повећава своје војне активности око Тајвана, преноси АП.

''Осим тога, Кина и Русија јачају војну сарадњу, укључујући заједничке летове својих бомбардера и заједничке поморске вежбе у близини Јапана'', рекао је Хајаши. 

Зеленски допутовао у Берлин

Украјински предсједник Володимир Зеленски допутовао је у Берлин. То је прва посјета Зеленског Немачкој од почетка рата Русије са Украјином у фебруара 2022. године.

“Већ у Берлину. Оружје. Моћан пакет. Ваздушна одбрана. Реконструкција. ЕУ. НАТО. Безбедност”, написао је Зеленски ноћас на Твитеру.

Њемачки телевизијски канал Н-ТВ јавио је раније да ће се Зеленски састати са њемачким канцеларом Олафом Шолцом и предсједником Франк-Валтером Штајнмајером, а да ће након тога отпутовати у град Ахен да прими награду Карла Великог.

Берлин је у суботу саопштио да остаје врло предан и озбиљан у подршци Кијеву, потврђујући да ће Њемачка послати нови пакет војне помоћи Украјини вриједан 2,7 милијарди евра.

Зеленски је у суботу посјетио Италију и Ватикан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана