Шолц: Рат у Украјини довео је и Њемачку у искушење

Танјуг
Шолц: Рат у Украјини довео је и Њемачку у искушење

БОН - Рат у Украјини довео је и Њемачку у искушење, али земља није подлегла проблемима, изјавио је данас њемачки канцелар Олаф Шолц у традиционалном новогодишњем обраћању канцелара.

-Путин води империјалистички агресорски рат у срцу Европе. Ова прекретница и нас нашу земљу ставља у искушење - рекао је Шолц, пренио је Дојче веле.

Он је навео да Нијемци саосјећају са Украјинцима који, како је навео, „ни у данима као што је данашњи не могу да предахну од руских бомби и ракета“.

-А посљедице рата сви осјећамо у свакодневици, када купујемо у супермаркету, на бензинској пумпи или плаћамо рачун за струју или гас - нагласио је Шолц.

Он је додао да има и добрих вијести, међу којима је та да „руска војска није прегазила Украјину за пар дана како је Путин планирао, ЕУ и НАТО су јединствени, а „емачка није подлегла уцјенама руским гасом“.

-Ради се о заједништву и снази ​​и да, такође, о самопоуздању. Сви сте помогли у писању ове приче - свуда у нашој земљи - додао је њемачки канцелар.

Шолц је подсјетио на нове пакете мјера за сузбијање кризе који на снагу ступају првог дана јануара.

У питању су накнада за станарину за људе са ниским примањима, повећање дјечијег додатка и укупно 19 милијарди евра умањења пореза, те субвенционисане цијене струје, гријања и гаса.

-Поштовани суграђани, наше заједништво је наш највећи адут. Зато нам на почетку ове нове године желим једно: Останимо верни путу којим смо кренули прошле године! Идемо храбро даље -  закључио је Шолц.

               

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана