Шолц: Рат између Кијева и Москве не смије прерасти у рат Русије и НАТО

Срна
Шолц: Рат између Кијева и Москве не смије прерасти у рат Русије и НАТО

БРИСЕЛ - Берлин остаје други највећи добављач оружја Украјини послије САД, али неће дати Кијеву крстареће ракете дугог домета "таурус", рекао је њемачки канцелар Олаф Шолц.

-"Њемачка остаје највећи присталица Украјине у Европи. Међутим, ми имамо пуну одговорност да осигурамо да рат између Русије и Украјине не ескалира у рат између Русије и НАТО-а. То остаје моја одговорност - истакао је Шолц на брифингу послије првог дана самита ЕУ у Бриселу.

Према његовим ријечима, немачки грађани могу да буду сигурни да ће шеф владе предузети одговорне и опрезне кораке. "Дао сам јасне изјаве о ракетама `таурус`, које се не могу промијенити. Сматрам да таква испорука није добра ствар", истакао је Шолц.

Берлин је до сада издвојио око 28 милијарди евра војне помоћи Кијеву и у будућим обавезама. Њемачка планира да пружи војну помоћ Украјини у вриједности од четири милијарде евра 2025.

Зеленски је 16. октобра представио свој план за рјешавање сукоба са Русијом. Према том плану, Кијев мора одмах буде позван да се придружи НАТО-у, да му се пружи већа војна помоћ, да гађа циљеве унутар Русије далекометним оружјем и да буде у могућности да користи европску противваздушну одбрану за заштиту територије.

План, такође, позива на стварање "ненуклеарног пакета стратешког одвраћања" у Украјини и постконфликтну реконструкцију земље уз помоћ западних земаља. План има и одређене повјерљиве тајне анексе, који су представљени само чланицама НАТО-а које имају значајне војне капацитете.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова критиковала је идеје Зеленског као скуп бесмислених слогана, истичући да Украјина гура НАТО ка директном сукобу са Русијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана