Шолц: Путин мислио да ће покорити Украјину за 2 до 4 недјеље, али се преварио

Танјуг
Шолц: Путин мислио да ће покорити Украјину за 2 до 4 недјеље, али се преварио

МИНХЕН - Премијер Немачке Олаф Шолц изјавио је данас да се у Украјини одвија највећи рат у Европи од Другог свјетског рата и да је руски предсједник Владимир Путин очекивао да ће покорити Украјину за двије до четири недеље, али да је украјински народ пружио "снажан отпор руској агресији".

"Сваки дан људи плачу, тугују и умиру у Украјини. Зато ћу да се фокусирам данас на рат у нашем сусједству. Упркос великим губицима, велики дијелови руске војске остали су нетакнути. Русија је спремала војску за овај рат много година и развила је нова, смртоносна оружја и системе на свим нивоима", рекао је Шолц на панелу на Минхенској безбедносној конференцији.

Он је оцијенио да је руска економија дуго радила у ратном стању.

"Путин је ставио економију, образовање, науку и културу у Русији потпуно под своју контролу. Свако ко ради активно на слободи и демократији (у Русији) мора да се плаши за свој живот. Видјели смо то по ужасавајућим вијестима о смрти Алексеја Наваљног у руском затвору. Штавише, Путин шаље још војске на фронт. Стога морамо да питамо себе, двије године након почетка рата, да ли радимо довољно да ставимо Путину до знања да смо спремни за дугачак пут? Да ли радимо довољно, знајући да би руска побједа значила крај Украјине као слободне, независне и демократске земље, уништење мировног поретка у Европи?", истакао је Шолц.

Он је рекао да је ово најтежи тест Повеље УН од 1945. године.

"Двије ствари су кључне, према мом мишљењу. Прво, пријетња од Русије је стварна. Зато одбрамбене способности морају бити кредибилне и остати такве. Под два, не желимо конфликт НАТО-а и Русије, стога, све земље које подржавају Кијев су рекле да неће слати своје војнике у Украјину. Међутим, Путин и војни естаблишмент у Москви не смије да се остави у заблуди да ми, најснажнија војна алијанса на свијету, можемо да бранимо сваки квадратни метар наше савезничке територије", истакао је Шолц.

Када је ријеч о конфликту Блиском истоку, Шолц каже да Израел има право да се брани.

"Не заборавите, рат је почео тако што је Хамас извршио страшан напад на Израел 7. октобра. Израел има право да брани своју територију и може да рачуна на нас. Шта то значи - врло смо јасни да неке ствари морају да се одреде. Хуманитарна помоћ мора да стиже у Газу, више него што данас стиже. Рат мора да се води у складу са међународним ратним правом. Треће, мора да се изгради рјешење између израелског и палестинског народа, мора да се размишља како да буде добрих сусједских односа између два народа", рекао је Шолц.

Он је нагласио да је порука народу Појаса Газе јасна.

"Мислим да смо били конкретни када смо рекли да могу да рачунају на ЕУ, САД. Кад кажемо да тражимо мирољубиво решење за њих, мислимо на то да могу да владају у својој држави, то је оно што предлажемо у рјешењу о двије државе", рекао је Шолц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана