Шолц: Приступање Западног Балкана ЕУ у интересу Њемачке

Танјуг
Шолц: Приступање Западног Балкана ЕУ у интересу Њемачке

БЕРЛИН - Њемачки канцелар Олаф Шолц поздравио је данас оживљавање преговора о придруживању Европске уније (ЕУ) са земаљама западног Балкана и нагласио да је приступање балканских земаља ЕУ у интересу Њемачке.

"У нашем њемачком и нашем европском интересу је да остатак Балкана постане дио Европске уније“, рекао је Шолц говорећи пред парламентом у Берлину, уочи једнодневног самита ЕУ у Бриселу.

Шолц је похвалио одлуку министара унутрашњих послова земаља чланица ЕУ да се Хрватска прими у Шенген зону и додао да би и Бугарској и Румунији требало одобрити да приступе.

Шолц је пред њемачким парламентарцима истакао и да је ЕУ јединствена у подршци Украјини и да покушаји поткопавања вриједности Уније блокирањем спољнополитичких мјера неће успјети.

„Свако ко мисли да може да поткопа вриједности ЕУ, на које се свака држава чланица обавезала, блокирањем њене спољне и безбједносне политике, неће успјети“, рекао Шолц.

Шолц је казао да ће подршка Украјини, укључујући санкције Русији, бити снажна и интензива све док предсједник Русије Владимир Путин настави да ратује против Кијева.

Будимпешта је раније ове недјеље одустала од претходно уложених приговора на зајам ЕУ Кијеву, након делимичног одмрзавања финансијске подршке Мађарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана