Шолц позвао на слање тенкова Украјини

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини – 359. дан. Најжешће борбе и даље се воде око Бахмута, на истоку земље. Потпредсједница украјинске владе Ирина Верешчук позвала је цивиле да се одмах евакуишу из Бахмута. Заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд поручила је да САД подржавају нападе Украјине на војне објекте на Криму. Руска амбасада у САД осудила је изјаву Нуландове.

Столтенберг: Само оружје може да обезбиједи дугорочан мир

Дугорочан и одржив мир у Украјини може се постићи само кроз слање оружја Кијеву, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

"Овај рат може се завршити за преговарачким столом, али знамо да оно што се дешава за преговарачким столом у потпуности зависи од бојног поља", рекао је Столтенберг уочи Минхенске безбједносне конференције,

Столтенберг је навео да је обезбјеђивање војне подршке једини начин да се у Украјини гарантује трајан и правичан мир.

Он је истакао да ће НАТО наставити да подржава Украјину и да је то порука Алијансе.

У међувремену, прес-служба Алијансе саопштила је данас да ће се Столтенберг 21. фебруара у Бриселу састати са украјинским министром спољних послова Дмитром Кулебом и високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом.

"У уторак, 21. фебруара 2023. године, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг састаће се са министром спољних послова Украјине Дмитром Кулебом и високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност и потпредсједником Европске комисије Жозепом Борељом у сједишту НАТО-а", наводи се у саопштењу.

Након састанка, званичници ће одржати заједничку конференцију за новинаре која се очекује у 12.45 часова, преноси "Спутњик"

Зеленски позвао лидере у Минхену да пожуре са споразумима, испоруком и одлукама

Предсједник Украјине Володимир Зеленски позвао је данас лидере на Минхенској безбједносној конференцији да пожуре са споразумима, испоруком и одлукама.

"Морамо да пожуримо. Потребна нам је брзина, брзина наших споразума, брзина наше испоруке да бисмо ојачали … брзину наших одлука да ограничимо руски потенцијал. Брзина нема алтернативу јер је брзина та од које зависи живот", рекао је Зеленски на конференцији путем видео-линка, пренио је Си-Ен-Ен.

"Кашњење је увијек било и још увијек је грешка. Док ми преговарамо како да ојачамо нашу одбрану савременим тенковима, Кремљ размишља о начинима да задави Молдавију", казао је Зеленски.         

Он је истакао да је очигледно да Украјина неће бити посљедња станица, како је рекао, "инвазије" предсједника Русије Владимира Путина и да је од виталног значаја да Запад не одлаже испоруке оружја да би помогао Украјини да одбије руске снаге, пренио је Ројтерс.

"Он ће наставити своје кретање до краја... укључујући све друге државе које су у неком тренутку биле дио Совјетског блока", рекао је Зеленски.

Он је, међутим, нагласио да не мисли да Русија може да побиједи.

Зеленски је Украјину упоредио са Давидом, а Русију са Голијатом у библијској причи у којој побеђује Давид, наоружан каменом и праћком. 

Он је казао да је Давид побиједио Голијата дјеловањем, а не разговором и да Голијат нема шансе.

Шолц позвао на слање тенкова Украјини

Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да сви који могу да дају тенкове Украјини треба то да учине и да ће Њемачка омогућити доношење такве одлуке обезбјеђивањем логистике и залиха, као и обучавањем украјинских војника на њемачкој територији.

Након што је пожелио добродошлицу учесницима Минхенске конференције о безбједности, Шолц је нагласио да је Украјина уједињенија него икад, те да је то случај и са ЕУ, која чврсто стоји иза европске перспективе Кијева.

Шолц је нагласио да је Њемачка прекинула своју дугогодишњу политику која предвиђа да се не шаље оружје у земље у којима су у току сукоби и изразио увјерење да Берлин не продужава сукоб у Украјини испоруком оружја.

Према његовим ријечима, Њемачка се труди да учини све да се не започне рат између НАТО-а и Русије, те да Берлин "избјегава ескалацију" и покушава да пронађе равнотежу између избјегавања ескалације и помагања Украјини.

Шолц је нагласио да не постоји "шаблон" за реаговање на ситуацију у Украјини, јер је то први случај да једна нуклеарна сила ратује у Европи.

Он је упозорио да опрез мора да превлада над брзоплетим одлукама, као и заједничко дјеловање над појединачним.

Шолц је рекао да је Њемачка привржена улози и одговорности у осигуравању безбједности Европе.

Он је на крају обраћања изразио наду да ће Београд и Приштина прихватити иницијативу коју су он и предсједник Француске Емануел Макрон представили у вези са нормализацијом односа двије стране.

Захарова: Вaршава покушава да сакрије доказе о учествовању Пољака у рату
Варшава покушава да сакрије доказе о масовном учествовању пољских држављана у војним активностима у Украјини, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Варшава покушава да сакрије доказе о томе да велики број држављана Пољске учествује у војним активностима у Украјини, уз директну подршку власти, мада се ради о очигледном кршењу пољских закона", рекла је Захарова новинарима.

Према њеним ријечима, Пољска деценијама учествује у обучавању украјинских милитаната.

"Они су обучили оне који су се касније претварали да су мирни демонстранти, али су, заправо, починили злочине и убиства, посебно током догађаја у Украјини 2014. године", истакла је Захарова.

Она је нагласила да поступци Варшаве јасно показују политички авантуризам типичан за власти Пољске, који је у више наврата довео до катастрофе у тој земљи, пренио је ТАСС.

Захарова је подсјетила да је пољски министар одбране Маријуш Блашчак избјегао да одговори на питање о активностима Пољака у Украјини током гостовања на телевизији.

"Његов одговор био је да не види проблем у томе. Какав висок ниво демократије! Они то зову демократијом, када се не дају директни одговори на директна питања. Заправо, тренутно нема директне комуникације власти и медија на Западу", додала је Захарова.

Захарова: Максимална умијешаност Алијансе у сукобе

Умијешаност чланица НАТО-а у сукоб у Украјини је максимална, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Чланице Алијансе глуме невиност и покушавају да докажу да нису дио сукоба /у Украјини/. Умијешаност /чланица НАТО-а/ је максимална, оне годинама врше провокативне активности. Сада директно контролишу руководство кијевског режима, сви су повезани", нагласила је Захарова.

Према њеним ријечима, Москва је скренула пажњу на извјештаје медија да би Украјина могла да организује заједничку лиценцирану производњу граната и другог оружја са Великом Британијом и да оснује слична војна предузећа са другим чланицама Алијансе, јавио је ТАСС.

"Очигледно је да велики западни капитал стоји иза напумпавања украјинских оружаних снага и формирања борбених операција", додала је Захарова.

Руска амбасада осудила изјаву Викторије Нуланд

Руска амбасада у САД осудила је изјаву заменице америчког државног секретара Викторије Нуланд о подршци Америке украјинским нападима на Крим.

То, како су истакли, само потврђују умијешаност САД у сукоб. У амбасади истичу да ће Русија заштитити своје грађане и територију.

Нуланд: САД подржавају нападе Украјине на војне објекте на Криму

Заменица америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд изјавила је да САД подржавају нападе Украјине на војне објекте на Криму и да су то су легитимни циљеви.

На Криму, каже, постоје масовна војна постројења које Русија користи као логистичку подршку за рат. "То су легитимне мете које Украјина погађа и ми то подржавамо", поручила је Нуландова.

"Украјина неће бити безбједна ако Крим не буде демилитаризован", рекла је Нуландова током видео дискусије који је организовала Карнеги фондација за међународни мир са сједиштем у Вашингтону.

Верешчук позвала све цивиле да одмах напусте Бахмут

Потпредседница украјинске владе и министарка за реинтеграцију привремено окупираних територија Ирина Верешчук позвала је на свом Телеграм каналу цивиле да се одмах евакуишу из Бахмута.

Према њеним ријечима, у граду је остало 6.000 цивила.

Око Бахмута, у Доњецкој области, воде се оштре борбе између руских и украјинских снага, а град је важно саобраћајно чвориште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана