Шолц подсјећа на нацистичку прошлост и позвао Нијемце да одбаце АфД

Танјуг
Шолц подсјећа на нацистичку прошлост и позвао Нијемце да одбаце АфД

БЕРЛИН - Њемачки канцелар Олаф Шолц подсјетио је данас Нијемце на њихову нацистичку прошлост и позвао их да одбаце крајње десничарску партију Алтернатива за Њемачку (АфД) која је на другом мјесту по већини анкета уочи избора за Европски парламент у јуну ове године.

Обраћајући се у Бундестагу након посебне сједнице посвећене обилјежавању холокауста, Шолц је рекао да демократе морају да се држе заједно и зауставе скретање удесно.   

„Ријеч 'ремиграција' подсјећа на најмрачнија времена у нјемачкој историји. Они који ћуте су саучесници“, поручио је Шолц након што је стотине хиљада људи протестовало широм Нјемачке против АфД-а пошто је објављено да су два функционера те странке разговарала о „ремиграцији“, односно плановима за масовну депортацију грађана страног поријекла.  

Шолц је рекао да би желио да бирачи виде АфД „онаквим какав јесте“.   

Он је упозорио да би такозвани „Дегзит“ (Dexit), идеја о изласку Нјемачке из ЕУ, о којој је говорила једна од лидера АфД Алис Вајдел, довела до „највеćег уништења просперитета које би могло да задеси Нјемачку и Европу“.   

Током неуобичајено борбеног говора, машући стиснутим песницама, Шолц се заложио за јачу Европску унију, преноси Ројтерс.    

„Ако свијет постане још тежи, на примјер ако погледате шта је могуćе на изборима у САД, онда Европска унија мора да постане јача“, навео је Шолц.   

Према анкети објављеној раније ове недеље након протеста широм Нјемачке, подршка АфД је незнатно опала, али та странка, која се снажно фокусира на миграције, и даље је на другом мјесту према веćини анкета уочи европских избора у јуну ове године.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана