Шолц одлази са мјеста канцелара?

GS
Foto: Reuters

БЕРЛИН - Олаф Шолц, њемачки канцелар, могао би да напусти своју функцију раније због губитка повјерења, пише италијански лист "Ла Република", позивајући се на своје изворе.

"Ове године канцелар би могао бити принуђен да престане да води државу. Постоје гласине да би случај 'Wirecard' и односи са Јаном Марсалеком могли да задају посљедњи ударац лидеру социјалдемократа", наводи лист, преносе Новости.

Како пише италијански лист, три четвртине Нијемаца је незадовољно активностима Шолца и његове странке. Један од најочигледнијих фактора неповјерења био је скандал "Wirecard".

У јуну 2020. године, када је садашњи канцелар био министар финансија, "Wirecard" је оптужен за превару након што су ревизори забиљежили мањак од 1,9 милијарди евра. Али Шолц и његово министарство покушали су да заштите корпорацију од напада, што је изазвало негодовање и сумњу.

Један од водећих менаџера "Wirecarda" Аустријанац Јан Марсалек је побјегао. 

Њемачки медији тврде да је можда у Русији или Бјелорусији. Амбасада Аустрије у Москви је за РИА Новости саопштила да не располаже информацијама о томе гд‌је се налази бивши главни извршни директор, преносе Независне.

Портпарол руског предсједника Дмитриј Песков рекао је да Кремљ не зна ништа о "транспорт" Марсалека.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана