Шолц обећао Бајдену да ће удвостручити помоћ Украјини, па се замјерио европским партнерима

ГС
Шолц обећао Бајдену да ће удвостручити помоћ Украјини, па се замјерио европским партнерима

Њемачки канцелар Олаф Шолц у разговору са америчким предсједником Џозефом Бајденом обећао је да ће Њемачка издвојити више новца за помоћ Украјини. Уместо предвиђене четири милијарде евра Шолц је обећао 7,6 милијарди долара помоћи Кијеву.

Бајден и Шолц разговарали су телефоном у уторак о хитности сталне подршке Украјини која улази у трећу ратну годину.

Двојица лидера су се сложила да је од највеће важности да се пружи Украјини финансијска, хуманитарна и војна помоћ док наставља да се бори против руских снага.

Њемачка се обавезала да ће Кијеву обезбједити више од седам милијарди евра (7,6 милијарди долара) војне опреме 2024. године.

У саопштењу Бијеле куће се наводи да су двојица лидера „координисали континуирану подршку својих земаља Украјини у суочавању са руским агресорским ратом“.

С друге стране Европска унија замјерила је Њемачкој што је једнострано обећала 7,6 милијарди долара помоћи Украјини.

Канцелар Олаф Шолц дао је обећање и рекао да ће средства ићи за војну и хуманитарну помоћ.

Тијери Бретон, европски комесар за унутрашње тржиште, осудио је тај потез који неће проћи кроз мултилатералне механизме Уније, преноси британски „Телеграф”.

„Данас видимо да Њемачка покушава да буде соло, није никога преварила, али покушава да престане да подржава Европски мировни фонд“, рекао је он.

Препирка је настала када је Емануел Макрон најавио да ће Француска потписати билатерални безбедносни споразум са Украјином у фебруару и испоручити пројектиле „сторм шедов” и „неколико стотина“ бомби.

Њемачка је посљедњих недјеља више пута позивала друге европске земље да појачају подршку Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана