Шолц: Никада нећемо толерисати антисемитизам

Срна
Шолц: Никада нећемо толерисати антисемитизам

БЕРЛИН- Њемачки канцелар Олаф Шолц обиљежио је годишњицу напада на Израел 7. октобра, обећавши да Њемачка "никада неће толерисати" антисемитизам и да ће се залагати за прекид ватре на Блиском истоку.

У видео-снимку објављеном на интернету, Шолц је рекао да никада неће моћи да заборави своју посјету Израелу у октобру прошле године, када је срео рођаке људи које су убили или заробили припадници палестинске милитантне групе Хамас у терористичким нападима без преседана.

Годину дана касније, Шолц је изјавио да је неприхватљиво да "грађани јеврејске вјероисповијести живе у Њемачкој у страху и терору", да буду забринути због ношења кипе у јавности или да избјегавају да говоре школским друговима о свом поријеклу.

"Јевреји овдје у Њемачкој имају пуну солидарност наше државе и солидарност свих пристојних људи у нашој земљи", додао је канцелар.

Шолц је поново позвао на прекид ватре, на заштиту цивила у Гази и ослобађање преосталих израелских талаца, пренијела је агенција ДПА.

Он је, такође, упозорио да постоји ризик да сукоб прерасте у регионални пожар, али да се Њемачка координише са међународним партнерима да би спријечила даљу ескалацију. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана