Шолц нема највећу плату у немачкој државној управи, тек је на 22. мjесту

Танјуг
Foto: Business Insider

БЕРЛИН - Најмање 21 члан управног одбора, управе фирми или институција њемачке државе има веćу плату од Олафа Шолца, који прима око 360.000 евра годишње, показује листа коју је објавило Министарство финансија Њемачке.

Први на листи је генерални директор Њемачке жељезнице Рихард Луц са годишњом платом од 900.000 евра, а са платом од 863.000 евра слиједи генерални директор Државне штампарије Штефан Хофшен, која је између осталог задужана за израду пасоша, личних докумената, поштанских маркица, новчаница, као и уређаја за њихову израду, преноси Дојче Веле.
    
Потом слиједе остали чланови одбора Њемачке жељезнице и чланови управе државне развојне банке КфВ, који годишње примају између 555.400 и 687.600 евра.
    
Зарада генералних директора различитих истраживачких центара Хелмхолц, њемачке контроле летења, Autobahn GmbH, оператера наплате путарине Toll Collect и њемачке савезне финансијске агенције су веће од плате канцелара или сличне.
    
Њемачко министарство финансија је листу објавило тек након више захтјева и преписке са шефом посланичке групе Љевице у Бундестагу Јаном Кортеом.
    
Корте се у преписци са министарством конкретно обраћао министру Кристијану Линднеру (ФДП) који је недавно рекао да ниједан директор јавног сервиса у оквиру АРД не би требало да зарађује више од канцелара, теда би требало штедљивије трошити новац оних који плаћају обавезну ТВ претплату.
    
Према писању Њемачке мреже уредника (РНД), Корте је раније већ два пута упутио овај захтјев. 
    
Министарство је коначно послало посланику листу на којој су наведене плате укупно 151 члана управа и менаџмента разних фирми и институција њемачке државе.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана