Шолц: Чланство Шведске у НАТО-у и пријем Анкаре у ЕУ нису повезане теме

Срна
Шолц: Чланство Шведске у НАТО-у и пријем Анкаре у ЕУ нису повезане теме

БЕРЛИН - Чланство Шведске у НАТО-у и могући пријем Турске у ЕУ не треба гледати као повезане теме, рекао је данас њемачки канцелар Олаф Шолц.

”То не треба гледати као међусобно повезане теме. На посљедњем састанку Савјета ЕУ одлучено је да ћемо затражити од Европске комисије да извјештава о стању односа и како можемо поново да унаприједимо сарадњу између ЕУ и Турске”, рекао је Шолц на заједничкој конференцији за новинаре са аустралијским премијером Ентонијем Албанезеом.

Шолц је изразио увјерење да ће чланство Шведске у НАТО-у ускоро бити остварено.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас раније да је приступ Шведске у НАТО могућ након што се Турска придружи ЕУ.

“Ове ријечи турског предсједника схватам као добру вијест”, рекао је Шолц.

Турска је кандидат за чланство у ЕУ од 1999. године.

Почетком 2016. године Турска и ЕУ потписале су споразум о избјеглицама, који је требало да убрза приступање Турске ЕУ и омогући путовање без виза између Турске и блока. Али преговори су у застоју од 2016. након што је ЕУ оптужила Анкару за кршење људских права и интерно непоштивање владавине права.

Очекује се да ће генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг данас у Виљнусу организовати састанак турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и шведског премијера Улфа Кристерсона о чланству Шведске у Алијанси. Столтенберг је изразио наду да ће стране у преговорима донијети политичку одлуку о том питању прије предстојећег самита НАТО-а од 11. до 12. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана