Шолц бранио одлуку да не пошаље “таурусе” Кијеву

Срна
Шолц бранио одлуку да не пошаље “таурусе” Кијеву

БЕРЛИН - Њемачки канцелар Олаф Шолц бранио је своје одбијање да пошаље Украјини крстареће ракете дугог домета “таурус”, рекавши њемачким посланицима да разборитост није слабост, уз инсистирање да и даље вјерује Кијеву.

НЈемачка је постала други највећи снабђевач Украјине војном помоћи послије САД, али Шолц мјесецима одбија жељу Кијева да пошаље ракете “таурус”, које имају домет до 500 километара и теоретски би могле бити кориштене против циљева далеко унутар територије Русије.

Главни опозициони блок десног центра и дијелови Шолцове тространачке коалиције фрустрирани су оваквим канцеларовим ставом, пренио је АП.

Критике нису ублажене ни након што је Шолц прошлог мјесеца коначно дао детаљно објашњење и инсистирао да Њемачка не смије да буде директно укључена у рат.

Канцелар већ дуго истиче ријешеност да помогне Украјини без ескалације рата и увлачења Њемачке и НАТО-а у сукоб, наглашавајући да ниједан њемачки војник неће ићи у Украјину.

Током претходне двије године, Шолц је повремено био критикован због тога што се чинило да оклијева прије него што Кијеву обећа нове системе наоружања, као што су тенкови “леопард два”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана