Шокантно признање Закеберга: Бајденова администрација тражила цензурисање садржаја

Агенције
Шокантно признање Закеберга: Бајденова администрација тражила цензурисање садржаја

ВАШИНГОН - Директор америчке корпорације “Мета“ Марк Закерберг признао да је администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена вршила притисак на њу у циљу цензуре садржаја на друштвеним мрежама компаније.

Саопштење директора "Мете" упућено је предсједнику Правне коморе Представничког дома Сједињених Америчких Држава Џиму Џордану, а Комора је објавила саопштење на својој страници на друштвеној мрежи Икс.

Закерберг пише да су званичници из Бајденове администрације 2021. године "више пута вршили притисак" на корпорацију, "захтијевајући да се цензурише одређени садржај, повезан са ковидом 19, укључујући хумор и сатиру, а изражавали су незадовољство, када нисмо били сагласни са тим".

Међутим, о уклањању садржаја одлучивала је платформа, тврди Закерберг.

-Сматрам да је притисак Владе био погрешан и жалим што нисмо били отворенији по том питању. Чврсто сам убијеђен да не треба да пристајемо на компромис који се тиче наших стандарда садржаја због притиска било чије администрације, пише директор „Мете“ м обећавши да ће се успротивити даљим сличним покушајима.

Признао је да је на платформама које су под његовом контролом ограничио приче које су се тицале садржаја лаптопа Хантера Бајдена, сина актуелног шефа Бијеле куће, а који је могао бити доказ његове умијешаности у злочине у области трговине дрогом и проституције.

Такву одлуку Закерберг је образложио потребом провјере чињеница из приче, прије чије потврде је ширење садржаја било ограничено. Сада је, тврди Закерберг, "Мета" промијенила политику и процедуру, како се слична ситуација више не би поновила.

Амерички милијардер и бизнисмен Илон Маск прокоментарисао је на друштвеној мрежи Икс Закербергово признање сљедећим ријечима: "Звучи као кршење првог амандмана (Устава САД)".

О томе да је „Фејсбук“ уклањао објаве са претпоставкама о вјештачком поријеклу вируса корона због притиска Бијеле куће, у јулу прошле године писао је “Волстрит џурнал“, позивајући се на интерну преписку компаније, коју је добила Правна комора Представничког дома САД.

Раније је саопштено да су амерички законодавци тражили од компаније податке о интерним препискама које се односе на начине цензуре садржаја на Фејсбуку.

Телевизија "Фокс њуз" објавила је да је на захтјев компанија доставила више од 50 хиљада страница докумената, међутим, према подацима извора, ниједан од достављених докумената није садржао информације о интерним комуникацијама у "Мети", које занимају конгресмене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана