Шок побједа странке пољопривредника: "Ово није нормално, али заправо јесте"

ГС
Шок побједа странке пољопривредника: "Ово није нормално, али заправо јесте"

Странка пољопривредника запрепастила је холандску политику и биће појединачно највећа странка у горњем дому парламента послије покрајинских избора.

Покрет пољопривредника-грађана (БББ) основан је тек 2019. године послије великих протеста фармера. Према прелиминарим подацима избора, требало би да освоји 15 мјеста у Сенату са скоро 20 одсто гласова.

- Ово није нормално, али заправо јесте! Гласали су сви грађани који су за нормално - рекла је лидерка Каролин ван дер Плас.

Прокламовани циљ БББ-а је да се бори против владиних планова за смањење емисије азота драстичним резањем броја стоке и откупом хиљада фарми. Популарност странке се брзо проширила међу бирачима, на основу популистичке платформе која представља традиционалне, конзервативне холандске друштвене и моралне вриједности.

Шокирана размјером њиховог успјеха, лидерка странке је рекла присталицама да бирачи обично остају код куће ако изгубе вјеру у политику.

- Али сада су људи показали да неће више да остану код куће. Нико нас више неће игнорисати - поручила је.

Љевичарски савез Зелених и лабуриста на путу да освоји 15 мјеста у Сенату, док је четвоространачка коалиција премијера Марка Рутеа на путу да освоји 24 мандата, што је осам мање него прошли пут. Док се обраћала присталицама у сриједу увече, Каролин ван дер Плас је носила свој заштитни знак - зелени лак за нокте и прстен са наопако окренутом холандском заставом, симболом антивладиних протеста.

Коментатор Бен Коутс описао је резултат као „нешто слично земљотресу у холандској политици”.

Иако је њихова политика у великој мјери усмјерена на супротстављање владиној политици заштите животне средине, он је за BBC рекао да би их већина људи окарактерисала као десничарску, популистичку странку која је била прилично против Европске уније, против имиграције и која се залаже за забрану бурки за муслимане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана