Шојгу: Руска војска имаће пола милиона војника више

ГС/Агенције
Рат у Украјини - 301. дан
Foto: Оdinweek.ru | Рат у Украјини - 301. дан

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини - 301. дан.

САД: Бајден одобрио додатних 1,85 милијарди долара војне помоћи Украјини

    
ВАШИНГТОН - Предсједник САД Џозеф Бајден данас је одобрио 1,85 милијарди додатне војне помоћи Украјини, саопштила је Бела кућа.
    
Издвајање 1,85 милијарди долара додатних средстава намењених војној помоћи Украјини потврдио је и амерички државни секретар Ентони Блинкен, наводећи да у ту помоћ спадају и мобилни противваздушни ракетни системи Патриот, пренио је Ројтерс.
    
"Износом од 1 милијарде долара Украјини ће се обезбједити прецизна средства противваздушне одбране, као и друга помоћ у износу од 850 милиона долара", рекао је Блинкен.
    
Украјински предсједник Володимир Зеленски стиже данас у посјету Вашингтону где ће се сусрести са америчким председником Џозефом Бајденом.
    
То ће бити његова прва посјета једној страној земљи откако је Русија у фебруару покренула своју специјалну војну операцију у Украјини, пренио је раније БиБиСи наводећи да ће се украјински лидер, по свему судећи, обрати америчким конгресменима.
    
"Током радне посјете САД разговараћу о јачању одбрамбених капацитета Украјине. Конкретно, предсједник САД Бајден и ја разговараћемо о сарадњи Вашингтона и Кијева. Постоји могућност да се обратим Конгресу и да одржим низ билатералних састанака", објавио је Зеленски на свом Твитер налогу.

Хебестрајт: Њемачка нема слободних система "Патриот" за Украјину

Портпарол њемачке владе Штефен Хебестрајт изјавио је данас да се та земља не противи да прати САД у обезбјеђивању система противваздушне одбране "Патриот" Украјини, али да тренутно нема на располагању ниједан за слање. 
    
"Ово су три доступна система Патриот. Дакле, није да постоји конкретан корак који Њемачка не жели да предузме, али нема доступних система", рекао је Хебестрајт, а преноси Ројтерс.

Њемачка је пристала да распореди три ракетна система "Патриот" у источној Пољској, како би помогла у обезбјеђењу ваздушног простора НАТО савезника.

Шојгу: Руска војска имаће пола милиона војника више

Руски министар одбране Сергеј Шојгу данас је на великом састанку с војним заповједницима и предсједником Владимиром Путином најавио значајно јачање руске војске утврдивши да ће се број активних припадника војске повећати с једног милиона на милион и по.

Шојгу је утврдио да би у ту бројку требало бити укључено 695.000 добровољаца који ће потписати уговор с војском.

Предложио је и да се подигне старосни распон у којем ће руски мушкарци служити обавезни војни рок. Тако ће, по Шојгуу, обавезни војни рок у Русији служити мушкарци стари од 21 до 30 година.

Према актуелном закону, мушкарци старости од 18 до 27 година дужни су одрадити војни рок. И Путин и Шојгу су више пута рекли да се добровољци не шаљу у рат у Украјину.

"Русија убрзава развој модерних оружја за војску", рекао је Шојгу, додајући да ће руске снаге формирати нове јединице на западу земље због намјере Финске и Шведске да уђу у НАТО, преноси "Индекс".

Ситуација у дијеловима Украјине под руском контролом је "изузетно тешка", каже Владимир Путин. Наредио је јачање контроле на руским границама. Украјински предсједник Володимир Зеленски данас у посјети Вашингтону. Зеленски је јуче на првој линији фронта у Бахмуту истакао да су тамошње трупе заслужне јер се исток земље још држи. Залихе електричне енергије у региону Кијева на критично ниском нивоу, са мање од половине потреба украјинске престонице за струјом.

Предсједници САД и Украјине, Џозеф Бајден и Владимир Зеленски, планирају да разговарају о иницијативи украјинског лидера о постизању праведног мира ради завршетка сукоба у Украјини, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савјету за националну безбједност Бијеле куће Џон Кирби.

У Кијевској области, гдје је раније била објављена узбуна за ваздушну опасност, одјекују експлозије, пише украјински портал „Страна".

 

Путин: НАТО користи све своје капацитете против Русије

Предсједник Русије Владимир Путин каже да НАТО користи све своје капацитете против Русије и истиче да ће Москва испунити све циљеве војне операције у Украјини, преноси Тас.

"Добро је познато данас да се војни потенцијал и способности скоро свих већих чланица НАТО активно користе против Русије", рекао је руски предсједник у обраћању на завршном колегијуму Министарства одбране.

Путин је додао да ће Русија наставити да јача свој војни потенцијал и да ће у земљи, "укључујући нове територије", бити осигуран безбједан живот грађана, преноси Спутњик.

Руски војници који учествују у специјалној војној операцији у Украјини испуњавају "свој дуг одважно и чврсто и боре се као хероји претходних ратова, укључујући Други свјетски рат", изјавио је Путин.

У најскорије вријеме ракете "Сармат" ступиће у борбено дежурство, поручио је Путин, истичући да ће Русија унапређивати нуклеарну тријаду и одржавати борбену готовост, што је, како је рекао, главна гаранција суверенитета земље.

Сирене за ваздушну опасност широм Украјине

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се данас широм Украјине, саопштиле су украјинске власти.

Руска агенција ТАСС подсјећа да је ваздушна опасност била на цијелој територији Украјине посљедњи пут 17. децембра.

Експлозије су се данас чуле у Очакову, Кривом Рогу и у Николајевском и Дњепропетровском региону, навео је украјински лист Клименко тајм, како преноси ТАС С

Русија је извела серију ракетних напада и напада дроновима на украјинску енергетску инфраструктуру од средине октобра, што је довело до прекида у снабдијевању струјом и ванредних искључења у многим областима, наводи Ројтерс.

Кремљ: Не очекујемо позитиван резултат од посјете Зеленског САД-у

Русија не очекује позитиван резултат од посјете украјинског предсједника Володимира Зеленског Вашингтону, изјавио је потпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је у Москви одговарао на питања новинара о актуелним дешавањима, а упитан да ли ће Русија послати додатне системе противваздушне одбране у Доњецк, рекао је: "Руски предсједник Владимир Путин рекао је да је ситуација у Доњецку прилично тешка. Руско Министарство одбране такође предузима све неопходне кораке да се ситуација побољша."

Навео је да ће Путин данас одржати свеобухватан састанак са званичницима руског Министарства одбране.

"Путин ће одржати важан и дуг говор. На састанку ће излагање имати и руски министар одбране Сергеј Шојгу", открио је Песков.

Одговарајући и на питање да ли Русија очекује позитиван резултат од посјете Зеленског САД-у, Песков је одговорио кратко: "Не."

Подољак: Изузетно значајна посјета Зеленског САД демантоваће Русију

Савјетник украјинског предсједника Михаил Подољак изјавио је данас да ће "изузетно значајна" посјета предсједника Володимира Зеленског САД демантовати покушаје Русије да покаже да се америчко-украјински односи хладе.

Подољак је у писаној изјави за Ројтерс нагласио да је путовање Зеленског, укључујући разговоре са америчким предсједником Џозефом Бајденом, пружило прилику да објасни праву ситуацију у Украјини, какво оружје је потребно Кијеву за борбу против Русије и зашто му је потребно.

"Сама посјета и ниво планираних састанака недвосмислено свједоче о високом степену повјерења између земаља. Друго, ово коначно ставља тачку на покушаје руске стране да докаже наводно растуће захлађење у нашим билатералним односима", рекао је Подољак и додао да то није ни близу, већ да САД недвосмислено подржавају Украјину.

Он сматра да ће посјета несумњиво активирати и оптимизовати кључне области војне сарадње, додатно мобилисати двопартијску политичку подршку и јасније осликати будућност уколико се, како је рекао, рат не заврши исправно.

Песков: Непрестана испорука оружја само погоршава ситуацију

Непрестана испорука наоружања Кијеву доводи до погоршања сукоба и не носи ништа добро Украјини, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Достава оружја се наставља, листа испорученог оружја се шири. Све то, наравно, доводи до погоршања сукоба и не носи ништа добро Украјини", нагласио је Песков.

Песков је истакао да сматра да став украјинског лидера Владимира Зеленског неће постати конструктивнији након посјете САД и неће промјенити смјер преговарачког процеса са Русијом.

Макрон потврдио планове за телефонски разговор са Путином

Предсједник Француске Емануел Макрон потврдио је да намјерава да телефоном разговара са руским колегом Владимиром Путином, али је и истакао да би прво желио да разговара са украјинским предсједником Володимиром Зеленским и генералним директором Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаелом Гросијем.

"Недјељама нисам разговарао са Путином. Разговараћу са њим поново, након што будем имао прилику да разговарам са генералним директором ИАЕА и предсједником Зеленским", рекао је Макрон у интервјуу за ТВ канал ТФ1, а преноси агенција ТАС С.

Француски лидер је рекао да ће главна тема његовог могућег разговора са Путином остати иста, а то је "нуклеарна безбједност цивилне инфраструктуре у Украјини, посебно у нуклеарној електрани Запорожје".

 "Француска је од самог почетка подржавала напоре ИАЕА да спријечи да сукоб створи превелике пријетње овој врсти инфраструктуре, да спријечи тужне посљедице", додао је предсједник.

Гроси иде у Русију због разговора о стварању безбједносне зоне у НЕ Запорожје

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси посјетиће сутра Русију због разговора о стварању безбједносне зоне око нуклеарне електране Запорожје, извијестила је данас агенција РИА Новости, позивајући се на сталног руског представника при међународним организацијама у Бечу Михаила Уљанова.

Руске снаге преузеле су контролу над постројењем у марту и од тада је њена територија периодично гранатирана, као и стамбене четврти Енергодара уз употребу дронова, тешке артиљерије и вишецијевних ракетних бацача, а двије стране се међусобно оптужују за ове нападе.

Гроси је више пута позивао на успостављање безбједносне зоне око Запорошке НЕ, а у септембру је Одбор гувернера ИАЕА усвојио резолуцију којом се Русија позива да повуче своје снаге са територије електране.

ЛНР: Украјинске трупе се спремају за уличне борбе у Артјомовску

Официр милиције самопроглашене Луганске Народне Републике Андреј Марочко каже да "трупе кијевског режима, стациониране у граду Артјомовск (Бахмут), утврђују своје позиције за уличне борбе".

Како је Марочко додао, украјинске трупе су укључене у активне припреме за борбе у граду, преноси Тас.

"Виђени су како подижу утврђења, праве упоришта и копају ровове. Такође, праве бункере у становима цивила. Подруми заједничких просторија се користе као складишта оружја", рекао је Марочко.

Украјинска војска је у копање ровова укључила цивиле, па и жене, истиче Марочко.

Медведев у Пекингу: Са Сијем о стратешком партнерству и Украјини

Замјеник предсједника Савета за националну безбедност Русије Дмитриј Медведев објавио је на друштвеним мрежама видео снимак његовог састанка са кинеским предсједником Си Ђинпингом у Пекингу, преноси Ројтерс.

Медведев је навео да је са Сијем разговарао о "стратешком партнерству", као и о Украјини.

Си је рекао да се нада да ће све стране у Украјини показати удржаност и безбjедносне проблеме ријешити политичким путем, преноси Синхуа.

Такође је навео да се нада да Комунистичка партија Кине и Уједињена Русија могу да унаприједе комуникацију и обезбиједе мудро продубљивање стратешке сарадње двије земље.

Зеленски на путу за Вашингтон

Украјински предсjедник Володимир Зеленски написао је на Твитеру да се налази на путу за САД, гдjе ће радити на јачању отпорности и одбрамбених способности Украјине.

Према његовим ријечима, са предсједником САД Џозефом Бајденом разговараће о сарадњи двије земље, а говориће и у Конгресу. Поред тога, наводи да ће у САД-у имати бројне билатералне састанке.

Иначе, Зеленском је ово прва посјета иностранству од када је 24. фебруара Русија напала Украјину. За то вријеме је у Кијеву угостио бројне званичнике, а на важним свјетским скуповима је учествовао путем видео-линка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана