Шојгу: Запад користи Украјину да покуша да разбије Русију

Г.С.
Шојгу: Запад користи Украјину да покуша да разбије Русију

Рат у Украјини - 364. дан. Односи Русије и Запада све се више заоштравају.

Оба дома руског парламента - изгласала су - суспензију споразума СТАРТ о смањењу стартешког наоружања. Амерички председник Бајден то назива великом грешком.  

Шојгу: Запад користи Украјину да покуша да разбије Русију

Руски министар одбране Сергеј Шојгу оптужио је данас Запад да користи Украјину у покушају да разбије Русију, највећу земљу на свијету по територији.

Како преноси Ројтерс, Шојгу сматра да тај покушај неће успјети.

 „Користећи Украјину, удружени Запад настоји да распарча Русију, да јој одузме независност," рекао је Шојгу.

Он је додао да су ови покушаји осуђени на пропаст.

Украјина у УН представила резолуцију којом позива на мир и повлачење Русије

Уз међународну подршку, Украјина може да поврати свој територијални интегритет и поштовање Повеље УН, што ће обесхрабрити Русију и друге агресоре да нападају друге земље, изјавио је министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба на заседању Генералне скупштине УН.

Првог дана дводневног засједања, поводом годишњице руске инвазије, Кулеба је у сриједу представио резолуцију којом позива на мир и повлачење Москве.

Он је у обраћању Генералној скупштини УН у Њујорку, представљајући предлог резолуције под насловом „Принципи који су у основи свеобухватног, праведног и трајног мира у Украјини“, рекао да се не сме кршити принцип територијалног интегритета и да ће "свијет уронити у хаос ако се дозволи мијењање граница силом", преноси Укринформ.

Украјински дипломата је подсјетио да је прије тачно годину дана, само неколико сати прије него што је Русија кренула у инвазију на Украјину, позивао државе да се уједине како би спријечили рат.

„Годину дана касније, упркос свим изгледима, Украјина се ефикасно брани од много јачег непријатеља и апелујем на вас: ово је одлучујући тренутак да покажете подршку, јединство и солидарност. Ово је тренутак да докажете да се залажете за Повељу УН“, рекао је Кулеба.

Обраћајући се ГС УН, шеф дипломатије Украјине је истакао и да су неки од присутних у сали и даље вољни да буду пријатељи и са Украјином и са Русијом, само да би били сигурни да ће се рат завршити што прије, са било којим исходом.

„Проблем је што у овом рату не постоје једнаке двије стране. Постоји агресор и жртва. Разумијем да још постоје неке земље које не желе да стану на страну Украјине из разних разлога. Али не ради се о томе. Ради се о томе да се стане на страну Повеље УН, да се стане на страну међународног права. Ради се о стављању на страну резолуција Генералне скупштине УН. Ово су наша заједничка правила. И сви смо заинтересовани да их подржимо. Са изузетком Руске Федерације која сматра да правила за њу не важе и постоје само да би се кршила“, рекао је Кулеба, наводи Укринформ.

Испоруке оружја Кијеву неизбјежно воде ескалацији

Испоруке оружја Запада Кијеву неизбјежно ће довести до ескалације сукоба у Украјини, рекао је замјеник министра спољних послова Русије Михаил Галузин.
"У овом тренутку, наставак преговарачког процеса у потпуности зависи од спремности украјинских власти и њихових западних ментора да реално сагледају актуелне геополитичке чињенице", навео је Галузин у интервјуу за ТАСС.

Он је рекао да Русија позива своје партнере да преусмјере напоре на циљани рад са Кијевом, као и са САД и другим земљама НАТО-а које настављају да повећавају испоруке оружја, што ће несумњиво довести до ескалације сукоба.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је раније да је руска Влада и даље отворена за разговоре о Украјини.

Лавров је додао да је Русија вољна да саслуша западне партнере ако предложе организовање разговора који узимају у обзир интересе Москве.

Кијев планирао трошење четири милијарде долара на обнову земље

Власти у Кијеву планирају да потроше око четири милијарде долара доступних и обећаних средстава на обнову земље, саопштио је премијер Украјине Денис Шмихал.
"Позвао сам начелнике регионалних војних управа да што прије развију пројекте обнове. Укупно, Украјина има обећана средства у износу од око четири милијарде долара за обнову. Наши приоритети су енергија, смјештај, кључна инфраструктура, деминирање и подршка пословању", написао је Шмихал на "Телеграму".

Шмихал је додао да ће власти почети да спроводе прве пројекте обнове у прољеће.

Он је прошле године рекао да Кијев процјењује да ће обнова након сукоба у Украјини коштати око 750 милијарди долара. У међувремену, Европска комисија процијенила је да је током руске специјалне војне операције у Украјини нанесена штета у вриједности од 600 милијарди евра.

 

Срушио се руски војни авион у Белгородској области

Авион Министарства одбране Русије срушио се у руској Белгородској области, саопштио је гувернер те регије Вјачеслав Гладков.
Он је на "Телеграму" написао да су на терену истражни тим и радници руског Министарства за ванредне ситуације.

"Авион Министарства одбране срушио се у урбаном округу Валујски. Истражни тим и радници Министарства за ванредне ситуације тренутно раде на терену. У току је истрага о разлогу инцидента, а ситуација је под контролом", нагласио је Гладков.

Извор из хитне службе рекао је за "Спутњик" да се пилот успјешно катапултирао из летјелице и да прелиминарни подаци показују да је преживио инцидент.

"Пилот се катапултирао. Према прелиминарним подацима, он је жив", истакао је извор.

Шведска планира слање "арчера" и оклопна пјешадијска возила

Шведски министар одбране Пал Јонсон каже да је та земља планира да пошаље неке од својих борбених тенкова "леопард" у Украјину.

Шведска је од почетка рата слала Украјини више пута слала војну и цивилну помоћ.

Најновија серија укључује оклопна борбена возила пјешадије, за које је Јонсон рекао да ће бити главни допринос земље Украјини у смислу опреме за копнено ратовање.

Шведска се такође спрема да Украјини пошаље напредни артиљеријски систем "арчер", али подршка у шведском парламенту расте да се додатно допринесе неким од око 120 њемачких тенкова "леопард" које посједује у свом војном арсеналу.

"Отворени смо за ту опцију и у блиском смо дијалогу, прије свега са Њемачком", додао је Јонсон.

Педро Санчез у Кијеву

Шпански премијер Педро Санчез допутовао је у Кијев да се састане са предсједником Володимиром Зеленским уочи годишњице почетка рата, саопштила је Санчезова канцеларија.

По доласку у Кијев, Санчеза су примили замјеник министра спољних послова Украјине, украјински амбасадор у Мадриду и шпански амбасадор у Украјини, додаје се у саопштењу његовог кабинета.

Санчесова посета усљедила је након што је предсједник САД Џо Бајден обећао нову војну помоћ Украјини у вриједности од 500 милиона долара током изненадне посјете Кијеву у понедељак.

У уторак је италијанска премијерка Ђорђа Мелони такође посјетила украјинску престоницу ради разговора са Зеленским, за кога је обећала да ће наставити да пружа подршку у пружању отпора руским нападима, али је одбила да понуди борбене авионе.

Шпанска министарка одбране Маргарита Роблес рекла је у сриједу посланицима у Доњем дому да ће Мадрид испоручити Украјини шест борбених тенкова "леопард 2А4"  њемачке производње након што буду подвргнути поправци, а испорука се очекује крајем марта или почетком априла.

Москва: Кијев планира инвазију на Придњестровље

Руско министарство одбране оптужило је украјинске власти да планирају инвазију на отцијепљени регион Молдавије Придњестровље након што би извеле операцију за коју би оптужиле руске снаге, пренијеле су РИА Новости.

Новинска агенција Тас пренијела је изјаву замјеника руског министра иностраних послова Михаила Галузина који је рекао да је Запад наложио влади Кишињева да прекине сваку интеракцију са придњестровском администрацијом коју подржава Москва.

Молдавска председница Маја Санду оптужила је Москву раније овог мјесеца да планира државни удар како би збацила владу и увукла Придњестровље у свој рат.

Регион у којем углавном говори руски одвојио се од тадашње совјетске Молдавије 1990. године након распада Совјетског Савеза 1991. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана