Шојгу у посјети Сјеверној Кореји

Танјуг
Шојгу у посјети Сјеверној Кореји

МОСКВА - Руска делегација предвођена министром одбране Сергејем Шојгуом боравиће у званичној посјети Сјеверној Кореји од 25. до 27. јула, како би учествовала на свечаностима поводом "побједе Сјеверне Кореје у Отаџбинском ослободилачком рату", саопштено је данас уз руског Министарства спољних послова.

-Од 25. до 27. јула, руска делегација коју предводи министар одбране, генерал војске Сергеј Шојгу посјетиће Демократску Народну Републику Кореју на позив Министарства одбране Сјеверне Кореје да присуствује свечаним догађајима поводом 70. годишњице побједе сјевернокорејског народа у Отаџбинском ослободилачком рату. Јачање билатералних војних веза представља важну етапу у развоју сарадње између две земље - наводи се у саопштењу.

Раније су сјевернокорејски државни медији пренели да ће кинеска делегација на високом нивоу такође присуствовати свечаности, а очекује се да ће догађаји поводом годишњице укључити велику војну параду у сјевернокорејској престоници Пјонгјангу.

Сјеверна Кореја је почетком 2020. године затворила своје границе за сву трговину и дипломатске посјете, чак и са својим главним економским и политичким савезником Кином.

Кина је у понедјељак поручила да ''строго'' спроводи санкције УН према Сјеверној Кореји, реагујући на писмо земаља чланица Групе седам, Европске није и других који су позвали Пекинг да спречи Пјонгјанг да избјегне те мјере коришћењем тзв. кинеских коридора.

Кинески извоз у Сјеверну Кореју у јуну био је осам пута већи него прије годину дана.

САД су у међувремену оптужиле Сјеверну Кореју за пружање војне помоћи Русији за рат у Украјини, што су негирали и Москва и Пјонгјанг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана