Шојгу поднио рапорт Путину: Украјинске снаге претрпиле огромне губитке, у току прегруписавање

ГС/Агенције
Foto: Илустрација

МОСКВА/КИЈЕВ - Специјална војна операција руске војске у Украјини, 484. дан. Украјинске снаге настављају са покушајима да пробију линију одбране на различитим дијеловима фронта али руске снаге су одбиле све нападе.

Шојгу поднио рапорт Путину: Украјинске снаге претрпиле огромне губитке, у току прегруписавање

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу поднио је рапорт руском предсједнику Владимиру Путину о активности украјинских снага.

Он је рекао да су украјинске јединице смањиле обим активности и да се сада баве прегруписавањем.

"Украјинске снаге претрпиле су огромне губитке. Упркос томе, украјинска војска и даље располаже снагама за офанзиву", рекао је Шојгу.

Шојгу је нагласио да су подаци о губицима украјинских снага током контраофанзиве углавном добијени из разговора командира украјинских јединица пресретнутих преко радио-везе.

Министар је истакао да је у овом моменту јасно да западна техника која је испоручена Кијеву, као и она чија се испорука планира, неће значајно утицати на ток специјалне операције.

Руска војска спроводи припреме за реаговање на нова офанзивна дејства снага Кијева, додао је руски министар одбране.

Зеленски потписао нацрт закона којим се забрањује увоз књига из Русије и Бјелорусије

Украјински предсједник Владимир Зеленски потписао је нацрт закона којим се забрањује увоз књига из Русије и Бјелорусије.

Нацрт закона подржали су и посланици Раде.

Украјинске снаге испалиле четири ракете на Чонгарски мост

Украјинске снаге испалиле су четири ракете на Чонгарски мост, рекао је за Спутњик представник војне управе Истражног комитета.

"Према прелиминарним подацима утврђено је да су испаљене четири ракете. На лицу мјеста су пронађени остаци ракета а на једној од њих су ознаке које указују да је она произведена у Француској", навео је саговорник.

Украјинске снаге испалиле су 40 пројектила на ДНР, на удару су Доњецк и Горловка.

Украјинске снаге су јутрос у четири сата кренуле у нови напад у правцу Орехова у Запорошкој области, борбе трају већ шест сати, а руске снаге одбијају све нападе, рекао је за Спутњик лидер покрета "Заједно с Русијом" Владимир Рогов.

Украјинске снаге користе тенкове "леопард" на којима су осликани крстови.

"Каква симболика. Они воле у свему да копирају нацистичку Њемачку", навео је он.

Подсјетимо, 22. јуна 1941. почео је напад нацистичке Њемачке на СССР.

Европска унија припрема правну основу за кориштење активе руске државе и бизнисмена за обнову Украјине

Европска унија припрема правну основу како би могла да искористи активе руске државе и бизнисмена за обнову Украјине, рекла је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Она је додала да ће приједлог бити готов пре летње паузе.

"Правно гледано то је сложено питање. Веома сложено и њиме се баве наши стручњаци", рекла је Фон дер Лајен у интервјуу за
"Коријере дела сера".

Подсјетимо, њемачки лист "Велт ам зонтаг" у мају је објавио да је у ЕУ блокирана 24,1 милијарда евра приватних средстава руских држављана који су под санкцијама. Представник ЕК Кристијан Виганд је рекао да је блокирано и преко 200 милијарди евра руске Централне банке.
Америчка агенција Блумберг је раније објавила да је радна група ЕУ дошла до закључка да нема правне основе за потпуну конфискацију тих средстава.

Припадник Службе безбједности Украјине, признао да је учествовао у реализацији неколико експлозија у Запорошкој области

Терориста, припадник Службе безбједности Украјине, признао је да је учествовао у реализацији неколико експлозија у Запорошкој области.

Руска Федерална служба безбједности је објавила видео на којем се види његово признање.

Између осталог, терористи који су дјеловали на територији Запорошке области припремали су атентат на директора једног значајног предузећа.

Саобраћај на Кримском мосту се одвија нормално

Саобраћај на Кримском мосту се одвија нормално, саопштиле су локалне власти, додајући да је саобраћај са Чонгарског моста преусмјерен на друге трасе услијед украјинског напада.

Један од удара на мостове између Крима и Херсонске области узведен је и на стари мост преко залива Сиваш који није у употреби, рекао је лидер покрета "Заједно са Русијом" Владимир Рогов.

Удар на мост у Чонгару између Крима и Херсонске области изведен је ракетама "сторм шедоу", на остацима ракета виде се одговарајуће ознаке, јавља репортер Спутњика.

Број погинулих послије рушења дијела Каховске ХЕ и поплаве која је уследила достигао је 46

Број погинулих послије рушења дијела Каховске ХЕ и поплаве која је уследила достигао је 46, саопштили су представници служби за ванредне ситуације Херсонске области.

У Мелитопољу одјекују експлозије, дејствује ПВО, саопштиле су градске власти.

Генерални секретар Међународне агенције за нуклеарну енергију Рафаело Гроси подсјетиће Русију 23. јуна, саопштио је замијеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Према његовим ријечима, Гроси ће боравити у Калињинграду гдје ће разговарати са шефом "Росатома" Алексејем Лихачовом.

Савјетник лидера Крима за информациону политику Олег Крјучков рекао је да украјински удари на Чонгарски мост између Крима и Херсонске области не могу драматично да угрозе логистику тог саобраћајног коридора.

Према његовим ријечима, Крим и Херсонску област повезују три пункта и прекид у раду једног не утиче на функционисање читавог коридора.

Свјетска банка саопштила је да ће издвојити додатних 1,75 милијарди долара за помоћ Украјини.

Руске снаге одбиле су украјински напад код места Новоданиловка.

Припадници групе "Исток" савладали су украјинске снаге које су се спремале за офанзиву на Макаровку. Уништени су тенкови, оклопна возила и жива сила, рекао је начелник прес центра групе "Исток" Олег Чехов.

Рогов: Кијевске власти спремају провокацију око Запорошке нуклеарке

Кијевске власти спремају провокацију око Запорошке нуклеарке, рекао је за Спутњик лидер покрета "Заједно са Русијом" Владимир Рогов.

"Последњих дана украјинске специјалне службе, укључујући војне, активирале су у јавности тему Запорошке нуклеарке, пласирајући приче о томе како су руски војници наводно минирали нуклеарку и базен за хлађење. Све се то ради са једним циљем - да се унапријед оправда провокација коју припремају", рекао је Рогов.

Јединице групе "Југ" Оружаних снага Русије савладали су колону украјинских снага

Јединице групе "Југ" Оружаних снага Русије савладали су колону украјинских снага које су се са појачањем кретале према Артјомовску из града Дружковка. 

Тренутно се утврђује колики су губици украјинских снага, рекао је потпуковник у оставци и војни експерт Андреј Марочко.

Власти Херсона под контролом украјинских снага имају намјеру да минирају канистере са хлором на подручју жељезничке станице, рекао је за Спутњик један од руских илегалних активиста.

"Према нашим информацијама, нацисти су превезли канистере са хлором код жељезничке станице и минирали их како би извели провокацију", рекао је саговорник.

Украјинске снаге нанијеле су удар по мостовима на административној граници Херсонске области и Крима у близини Чонгара, саопштио је в.д. лидера Херсонске области Владимир Саљдо.

Оштећен је дио саобраћајнице. Према прелиминарним информацијама, Кијев је користио ракете "сторм шедоу" британске производње. Жртава нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана