Шојгу: НАТО жели да сукоб прошири на Азију

Срна
Шојгу: НАТО жели да сукоб прошири на Азију

ПЕКИНГ- Руски министар одбране Сергеј Шојгу оцијенио је да НАТО сада покушава да прошири европски сукоб на Азију.

"Након што је организовао акутну кризу у Европи, Запад сада покушава да прошири сукоб на регион Азије и Пацифика, и то у више смјерова. Директно учешће нуклеарно наоружаних држава у сукобу повећава стратешке ризике", упозорио је на 10. пекиншком форуму Сјангшан који је највећи кинески годишњи догађај војне дипломатије.

Шојгу је указао да Запад у посљедње вријеме активно тражи могућност распоређивања своје војске у региону, под претпоставком стварања "придруженог евроатлантског и индопацифичког безбједносног савеза", што би оправдало присуство војних база НАТО-а у Азији.

Он је навео да такав приступ драстично подрива принцип јединствене безбједности, који промовишу Русија и Кина, а који кинески предсједник Си Ђинпинг назива "заједницом заједничке будућности", преноси "Раша тудеј".

"Односи Русије и Кине постају све привлачнији другим државама", рекао је Шојгу, истакавши да се "непрекидно повећава круг пријатеља који не желе да буду увучени у агенду конфронтације коју намеће колективни Запад".

Он је истакао да Запад користи Украјину као "овна за пробијање врата" да нанесе стратешки пораз Русији након што је Москва предузела контрамјере ширењу НАТО-а на исток.

"Игноришући легитимна права Русије да заштити своју безбједност, Бијела кућа упорно тежи ширењу на исток НАТО-а који она контролише. Ови агресивни кораци су нас натјерали да предузмемо контрамјере", објаснио је Шојгу.

Он је додао да је као одговор Запад отворено заузео курс да нанесе "стратешки пораз Русији" у хибридном рату који је покренут против Москве.

"Украјина је цинично изабрана као ован. Кијеву је додијељена улога потрошног материјала", оцијенио је Шојгу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана