Шојгу: Кијев се окренуо терористичким нападима

ГС/Агенције
Шојгу: Кијев се окренуо терористичким нападима

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 523 дана. Високи украјински званичник каже да су у недељу вођене тешке борбе на североистоку земљеУ јутрошњем нападу руских снага на центар Херсона погинуо је радник комуналног предузећа, изјавио је начелник регионалне администрације Олександар Прокудин.У нападу украјинског дрона оштећена је зграда полиције у Трубчевском округу у Брјанској области, саопштио је данас губернатор Александар Богомаз.

Шојгу: Кијев се окренуо терористичким нападима

Власти у Кијеву сада су усредсређене на вршење терористичких напада на цивилну инфраструктуру у Русији, усљед неуспјеха украјинске контраофанзиве, изјавио је руски Министар одбране Сергеј Шојгу.

- Усљед безуспјешне такозване контраофанзиве, Кијев се уз подршку западних спонзора усредсредио на вршење терористичких напада на цивилну инфраструктуру у градовима Руске Федерације -, рекао је Шојгу на састанку са руским војним званичницима.

Шојгу је напоменуо да је Украјина у јулу изгубила 20.824 војника и 2.227 комада војне опреме, укључујући 10 тенкова "леопард".

Он је нагласио да је Русија предузела додатне мјере како би ојачала заштиту руске цивилне инфраструктуре од напада са мора и из ваздуха.
Шојгу је истакао да је руска војска појачала ударе на војне објекте у Украјини, укључујући оне који су умијешани у терористичке нападе на Русију.

Према његовим ријечима, руска војска заузела је два насеља у правцу Красног Лимана, као и жељезничку станицу "Молчановка" у правцу Купјанска.

Шојгу је додао да су руске снаге активне у свим подручјима војне операције у Украјини и да су усредсређене на слабљење борбених капацитета украјинске војске.

Медведев: Одбијање Украјине да преговара корисно за Русију

Одбијање Украјине да преговара омогућиће Русији да заврши оно што је започела у току специјалне војне операције, изјавио је данас замјеник предсједника Савјета за безбједности Русије Дмитриј Медведев.

Он је на Телеграму написао да је за Москву корисно што су украјинске власти изнеле неодрживу „формулу мира”, одбијајући друге формате дијалога. Медведев је подсетио да је почетком октобра предсједник Украјине Володимир Зеленски одобрио одлуку Савјета за националну безбједност и одбрану о немогућности преговора са предсједником Русије Владимиром Путином, преносе РИА Новости.

Пушилин: Двије особе погинуле, шест повријеђено у украјинском гранатирању Доњецка

Два цивила су погинула, а шесторо је повријеђено у јутрошњем нападу украјинских снага на центар Доњецка, изјавио је вршилац дужности шефа самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

Навео је да су Оружане снаге Украјине гранатирале центар Доњецка и да је уништен путнички аутобус, преноси Интерфакс.

Пригожин: “Вагнер” за сада не регрутује нове борце, вјероватно хоће у будућности

Шеф „Вагнера“ Јевгениј Пригожин саопштио је, у данас објављеној гласовној поруци, да његова приватна војна организација тренутно не регрутује нове борце, али је вјероватно да ће то учинити у будућности.

Будућност “Вагнера” и Пригожина је нејасна од како је крајем јуна дошло до краткотрајне побуне против руског војног естаблишмента, а званични Кремљ касније одобрио да Пригожин и неки од његових бораца, који су учествовали у неким од најжешћих битака у Украјини, оду у Бјелорусију, наводи Ројтерс.

Упркос свему, Пригожин је позван на састанак са Владимиром Путином само пет дана након побуне, а прошле недјеље је фотографисан у Санкт Петербургу, гдје је предсједник Русије био домаћин лидерима афричких земаља током руско-афричког самита. -Данас дефинишемо наше наредне задатке чији је оквир све јаснији. Без сумње, то су задаци који ће бити извршени у име велике Русије - поручио је Пригожин у гласовној поруци објављеној на Греј Зони, Телеграм каналу повезаном са организацијом “Вагнер”. (

Русија: Украјински дрон оштетио зграду полиције у Брјанској области

У нападу украјинског дрона оштећена је зграда полиције у Трубчевском округу у Брјанској области, саопштио је данас губернатор Александар Богомаз.

Он је на Телеграму навео да су оштећени кров и прозори зграде, а да није било поврijеђених, преноси Интерфакс.

Брјанска област се налази на западу Русије, на граници са Украјином.

Украјина: У гранатирању Херсона погинула једна особа, експлозије у Кривом Рогу

У јутрошњем нападу руских снага на центар Херсона погинуо је радник комуналног предузећа, изјавио је начелник регионалне администрације Олександар Прокудин.

Навео је да су руске снаге гађале центар Херсона из вишецjевних ракетних бацача Град, преноси Интерфакс Украјина.

Истовремено, шеф Савета за одбрану Кривог Рога Олександар Вилкул саопштио је да су се у том граду чуле експлозије, али није навео детаље.

Украјина: У гранатирању Херсона погинула једна особа, експлозије у Кривом Рогу

У јутрошњем нападу руских снага на центар Херсона погинуо је радник комуналног предузећа, изјавио је начелник регионалне администрације Олександар Прокудин.

Навео је да су руске снаге гађале центар Херсона из вишецјевних ракетних бацача Град, преноси Интерфакс Украјина.

Истовремено, шеф Савјета за одбрану Кривог Рога Олександар Вилкул саопштио је да су се у том граду чуле експлозије, али није навео детаље.

Мировни самит у Саудијској Арабији почетком августа

Саудијска Арабија ће почетком августа бити домаћин мировног самита који ће организовати Украјина, а чији ће циљ бити проналазак начина за почетак преговора са Русијом, саопштили су званичници.

Шеф канцеларије украјинског предсједника Андриј Јермак потврдио је да ће разговори бити одржани у Саудијској Арабији и истакао да као основ преговора треба узети украјинску формулу мира која садржи 10 тачака јер се рат води на територији Украјине.

Формула коју заговара Кијев подразумијева обнављање територијалног интегритета Украјине, повлачење руских трупа и трибунал за оне који су одговорни за агресију.

Русија није позвана да учествује на самиту, а као могуће мјесто одржавања помиње се град Џеда.

Kосачев: Могућа ескалација у Украјини пред америчке изборе

САД би могле да погоршају сукоб у Украјини сљедеће године, уколико једној од странака буду требали додатни гласови на предсједничким изборима, изјавио је замјеник предсједавајућег Савјета Руске Федерације Константин Косачев.

Он је у интервјуу за портал “Аргументи и факти” рекао да се ради о “веома опасној ситуацији”, јер се Американци не плаше да искористе спољну политику у међустраначком ривалству.

-Уколико једна од страна осјети да је потребно да ескалира ситуацију у Украјини како би добила више гласова на изборима, то ће и урадити. Стога је чињеница да би предсједнички избори у САД, који ће кулминирати сљедеће године, могли бити ужасан, ако не и катастрофалан догађај - истакао је Косачев.

Косачев је нагласио да не може да гарантује да ће доћи до ескалације, али да је њему ризик очигледан, јер ће се повећати непредвидивост понашања Америке, пренио је ТАСС.

Према његовим ријечима, даља ескалација сукоба са употребом тежег наоружања могла би повећати вјероватноћу употребе нуклеарног оружја, али још није дошло до те тачке.

Косачев је подсјетио да је Вашингтон прошле године убиједио предсједника Украјине Владимира Зеленског да одустане од било каквих разговора са Русијом и да нема намјеру да се врати на пут преговора, који су почели у марту прошле године, али су прекинути због утицаја споља, након чега је Зеленски предсједничким указом себи и другим званичницима у Кијеву забранио разговоре са Москвом.

-То је, наравно, одлука коју су донијеле САД. Вашингтон највјероватније има могућност да поништи одлуку, али још нисам видио намјеру за тако нешто - , додао је Косачев.

Украјина: На сjевероистоку земље воде се успjешне борбе против руских снага

Високи украјински званичник изјавио је да су у недjељу вођене тешке борбе на сjевероистоку земље, наводећи да украјинске снаге држе своје борбене линије и на неким мjестима успjешно напредују.

У међувремену руска војска је саопштила да је зауставила нападе украјинских снага на сjевероистоку.

Руске власти су саопштиле и да су у покушају украјинског напада дроновима на Москву у недjељу ноћу срушене три беспилотне летjелице, као и да је оштећена фасада једне вишеспратнице у којој се налазе канцеларије руске владе, преноси Ројтерс.

Украјински предсjедник Володимир Зеленски описао је недељу као "добар, моћан дан" на фронту, посебно на линија сукоба надомак Бахмута, где украјинске снаге наводно освајају области које су у мају преузеле руске снаге.

Украјина није директно преузела одговорност за нападе дроновима, али је Зеленски рекао да се рат "постепено вра’а на територију Русије, према циљевима који имају симболично значење".

Руске снаге су током протекле ноћи лансирале серију нових ноћних ваздушних удара у којима је погођен "нестамбени објекат" у граду Харкову на сjевероистоку Украјине, али како наводе званичници није било људских жртава.

Зеленски је саопштио да је након рашчишћавања рушевина на мjесту суботњег руског удара на град Сума на северу Украјине, у којем је погођена школа, установљено да су укупно двије особе изгубиле живот.

Замјеница украјинског министра одбране Хана Малијар изјавила је да су руске снаге покушале да потисну украјинске трупе са "истурених положаја" на сјевероистоку Украјине, које су руске снаге освојиле на почетку сукоба са Украјином у фебруару 2022. године, али које су касније украјинске снаге вратиле под своју контролу.

Говорећи за украјинску националну телевизију, Малијарова је рекла да је кључни задатак Русије да одврате украјинске снаге из области Бахмута, гдје се спроводи "успешна украјинска офанзивна војна операција".

-Они су бескрајно нападали ове недјеље. Али наше трупе су одолијевале тим нападима и понекад их потискивале, наносећи им тешке губитке - рекла је она.

Малиар је изјавила да су Руси претрпјели "ништа мање губитака од оних који су им нанијети током жестоких борби у Бахмуту", који су руске снаге освојиле након више од 10 месеци жестоких сукоба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана