Шојгу именовао нове команданте ратне морнарице

Танјуг
Foto: Мурманск Њуз

МОСКВА - Руски министар одбране Сергеј Шојгу именовао је данас нове команданте флоте руске Ратне морнарице, јавља РИА.

Врховни командант морнарице биће адмирал Александар Мојсејев, командант Сјеверне флоте вицеадмирал Константин Кабанцов, а командант Црноморске флоте вицеадмирал Сергеј Пинчук.

Шојгу је њима тројици честитао именовање на нове функције, додајући да велика одговорност почива на њиховим плећима.

Мојсејев је претходно био на челу Сјеверне флоте, замјенивши Николаја Евменова, који је тада постао главнокомандујући Ратне морнарице.

Кабанцов је од 2010. до 2016. био командант 24. дивизије Сјеверне флоте, а 2021. постављен је за првог замјеника команданта Сјеверне флоте.

Вицеадмирал Сергеј Пинчук командовао је Каспијском флотилом Ратне морнарице од 2016. до 2021. године, након чега је постављен на мјесто првог замјеника команданта Црноморске флоте.

Украјинска војска изгубила више од 80.000 војника од почетка године

Украјинске снаге су од почетка године изгубиле више од 80.000 војника, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Он је током конференцијског позива са војним врхом земље рекао да руска војска наставља да смањује „борбени потенцијал непријатеља”.

Према његовим ријечима, руске снаге су од јануара уништиле више од 14.000 јединица војне опреме, укључујући 1.200 тенкова и других оклопних борбених возила.

Шојгу је навео да је руска војска у истом периоду ослободила око 403 квадратна километра нових руских територија.

Руски министар одбране истакао је да украјинско руководство, упркос неуспјеху Кијева на бојном пољу, и даље покушава да убиједи западне спонзоре у своју способност да се одупре руској војсци.

„У ту сврху Кијев је прибјегао тероризму и далекометним ударима на руске територије, гађајући цивилно становништво. Наше оружане снаге асиметрично реагују на такве злочине украјинских милитаната”, истакао је Шојгу.

Он је прецизирао да је само у марту руска војска извршила 190 групних и два масовна напада на Украјину користећи прецизно оружје и беспилотне летјелице, које су гађале војне и објекте енергетске инфраструктуре у Украјини.

Из руског Министарства одбране саопштено је прошлог мјесеца да је украјинска војска изгубила укупно 444.000 људи од избијања сукоба у фебруару 2022. године, укључујући 166.000 током прошлогодишње неуспјеле љетне контраофанзиве, подсјећа „Раша тудеј”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана