Сњежно невријеме погодило већи дио Европе: У Њемачкој и Аустрији има настрадалих

Г.С.
Сњежно невријеме погодило већи дио Европе: У Њемачкој и Аустрији има настрадалих

Једна особа је погинула када је дрво пало на аутомобил у олуји која је погодила покрајину Шлезвиг-Холштајн на крајњем сјеверу Њемачке, што је прва жртва прве веће олује у земљи ове јесени.

Несрећа се догодила у петак поподне на острву Фемарн у Балтичком мору, рекао је портпарол полиције.

Снажна источна олуја у петак је ломила гране и поплавила плаже и обале у Шлезвиг-Холштајну.

Жељезнички и аутомобилски саобраћај на многим мјестима је био отежан.

У граду Флензбургу вода је достигла ниво више од два метра изнад нормалног, према подацима министарства животне средине Шлезвиг-Холштајна. За Флензбург, ово је највиши водостај у више од 100 година.

Током ноћи очекује се поновно смиривање времена и повлачење поплавних вода.

Олујни удар у Балтичком мору изазвао је у петак евакуације и нестанке струје у јужним и источним данским обалним подручјима.

Данска полиција позвала је становнике и туристе преко платформе друштвених медија Кс, раније познате као Твитер, да напусте подручје око плаже Сандерсвиг. Према наводима полиције, попустио је насип у викенд насељу у близини Хадерслева у југоисточном Јутланду. На острву Мøн на југоистоку Данске, становницима одмаралишта је речено да напусте своје домове до петка увече.

Надлежна општина је на свом сајту објавила да очекују поплаве у региону. Око 200 данских домова остало је без струје у петак поподне, а према извештају ТВ2, снабдевач струјом Н1 рекао је да су погођене све љетње куће у Абенрау, недалеко од њемачко-данске границе.

Дански ваздушни и трајектни саобраћај у петак је био строго ограничен. Аеродром Копенхаген је у поподневним сатима саопштио да је до сада отказано 88 летова због јаког ветра. Како се наводи у саопштењу, могло би доћи до даљих отказивања летова и дужих кашњења у вечерњим сатима.

Од четвртка увече обустављен је и трајектни саобраћај између Њемачке и Данске. Очекује се да ће се редовни распоред наставити у суботу.

Погођене су и сусједне земље Шведска и Норвешка.

На југу Шведске затворено је неколико железничких линија и дошло је до поплава, преноси новинска агенција ТТ. Норвешки метеоролошки завод упозорио је на невреме и јаке ударе вјетра на југу и југозападу земље, а отказано је неколико летова и трајектних веза.

Једна жртва у Аустрији

У аустријској покрајини Тирол, једног човјека убило дрво које је пало током невремена. Према наводима полиције, 86-годишњи мушкарац је у петак изашао из свог аутомобила у Ландеку јер је дрво било на коловозу.

У том тренутку су се срушила још два дрвета, од којих је једно пало на човјека, рекли су. У Тиролу су у петак измјерени удари вјетра од скоро 200 километара на сат. Топла олуја Фоехн са југа рушила је дрвеће и чупала кровове.

Жељезничка пруга преко превоја Бренер затворена је ујутру због дрвећа које је пало на пругу. Штете од невремена је било и у другим провинцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана