Снимљен тренутак када је бујица улетjела у град: Застрашујуће сцене из Либије

ГС
Снимљен тренутак када је бујица улетjела у град: Застрашујуће сцене из Либије

ДЕРНА - Медитеранска олуја „Данијел“ изазвала је пустош и изненадне поплаве у многим градовима на истоку Либије, али највећа разарања била су у Дерни, гдје су обилне падавине и поплаве порушиле бране и однијеле читава насеља, саопштиле су власти.

Становници Дерне објавили су видео снимке на интернету на којима се виде велика разарања. Читави стамбени блокови су избрисани дуж Вади Дерне, ријеке која се спушта са планина кроз центар града. Вишеспратнице које су некада стајале далеко од ријеке дјелимично су урушене у блато.

 

Многи становници описали су сцене хаоса када су поплаве погодиле центар.

- Чули смо гласне експлозије ноћу и схватили смо да су се бране изван града урушиле, пославши граду водени зид који је избрисао све на свом путу - рекао је Ахмед Абдала, становник Дерне.

Спасилачки тимови у источној Либији извлаче стотине тијела из рушевина у приобалном граду Дерна који је уништен разорним поплавама, саопштила је хуманитарна агенција. Власти су процијениле да се вјерује да је само у Дерни умрло чак 2.000 људи, јавља АП.

Тамер Рамадан, либијски изасланик за Међународну федерацију друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, рекао је да се 10.000 људи води као нестало након поплава без преседана. Обраћајући се новинарима на брифингу УН-а у Женеви путем видео-конференције из Туниса, он је рекао да је број мртвих огроман и да се очекује да ће у наредним данима достићи хиљаде.

Говорећи о посљедицама разорног земљотреса у петак у Мароку, на другој страни сјеверне Африке, Рамадан је рекао да је ситуација у Либији “разорна као и ситуација у Мароку”.

Осама Хамад, премијер владе у источној Либији, рекао је да се вјерује да су многи од несталих однијети након што су пукле двије бране узводно од града. Он је рекао да су разарања у Дерни далеко изнад могућности његове земље. Још тијела је и даље испод рушевина у градским четвртима или је однијето у море, према речима министра здравља источне Либије, Отмана Абдуџалила.

Припадници хитне помоћи, укључујући војску, владине раднике, волонтере и становнике, копали су по рушевинама како би извукли мртве. Такође су користили чамце на надувавање за извлачење тијела из воде. У Дерну тек треба да стигну багери и друга опрема.

Радници су рекли да су у понедjељак на једном гробљу закопали више од 200 тијела. Снимци током ноћи показују још десетине тијела на земљи, прекривених ћебадима или чаршавима, у дворишту болнице у Дерни.

Олуја је погодила и друга подручја у источној Либији, укључујући град Бајда, гдjе је пријављено око 50 мртвих. Медицински центар у Бајди, главна болница, био је поплављен и пацијенти су морали да буду евакуисани, према снимцима које је центар подијелио на Фејсбуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана