Објављен снимак сусрета руског и америчког авиона код Аљаске (ВИДЕО)

Агенције
Објављен снимак сусрета руског и америчког авиона код Аљаске (ВИДЕО)

ЕНКОРИЏ - Сјеверноамеричка команда ваздушно-космичке одбране (НОРАД) објавила је видео-снимак сусрета руског борбеног авиона који лети у близини Аљаске и Ф-16 америчког ваздухопловства који је био послат да га пресретне.

Видео-снимак сусрета долази након низа руских упада у зону ПВО Аљаске, одмах изван сувереног ваздушног простора САД, пренио је АП.

НОРАД и један од америчких сенатора Аљаске осудили су сусрет авиона.

"Понашање руског Су-35 није било безбедно. Било је непрофесионално и угрозило је све", рекао је генерал Грегори Гијо, командант НОРАД и Сјеверне команде САД. 

Сенатор Дан Саливан, републикански члан Комитета за оружане снаге Сената САД, рекао је да је пролаз руског авиона још један разлог за јачање америчког војног присуства на Аљасци и Арктику.

Пролаз долази само неколико недеља након што су осам руских војних авиона и четири његова морнаричка брода, укључујући двије подморнице, дошли близу Аљаске, док су Кина и Русија изводиле заједничке вјежбе.

Ниједан од авиона није пробио ваздушни простор САД, али је око 130 америчких војника послато са мобилним ракетним бацачима на острво Шемија, око 1.930 километара југозападно од Енкориџа. 

Руски и кинески бомбардери први пут су у јулу летјели заједно у међународном ваздушном простору код Аљаске, што је знак сарадње за коју је министар одбране САД Лојд Остин рекао да је изазвао забринутост.

 

“On Sept 23, 2024, NORAD aircraft flew a safe and disciplined intercept of Russian Military Aircraft in the Alaska ADIZ. The conduct of one Russian Su-35 was unsafe, unprofessional, and endangered all – not what you’d see in a professional air force.” – Gen. Gregory Guillot pic.twitter.com/gXZj3Ndkag

— North American Aerospace Defense Command (@NORADCommand) September 30, 2024

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана